Hopp til innhold

Mange vil lære samisk i denne bygda – endelig får de lærer

For første gang på mange år får elever i Kjøpsvik i Tysfjord samisk på skolen. Det gir en kraftig økning på antallet lulesamiske elever i hele landet.

Skiltet Gásluokta - Kjøpsvik

NYTT SKILT: For noen få uker siden fikk bygda et samisk stedsnavnskilt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Jeg er storfornøyd, for jeg har barn som vil ha samisk. Det betyr veldig mye for dem som vil ha samisk her, sier forelder Birgit Stenseng, som også er leder for Foreldrerådets arbeidsutvalg.

Etter flere år med mislykkede forsøk, har Kjøpsvik skole i Tysfjord nå lyktes med å få lærer i lulesamisk.

– Vi er så heldige at vi har fått på plass lærer fra høsten av, så vi setter i gang undervisning i lulesamisk fra skolestart. Det er utrolig bra, sier rektor Kurt Allan Nilsen.

Ordfører i Tysfjord, Kurt-Allan Nilsen

Rektor ved Kjøpsvik skole, Kurt-Allan Nilsen, er fornøyd med at så mange velger samisk ved skolen.

Foto: Sander Andersen

Rektoren er fornøyd med å få tilbudet på plass nå.

– Vi har søkt etter lærere i to-tre år nå, men vi har ikke fått tak i. Vi har også vært i kontakt med Nordland fylke, og heller ikke de har kunnet stille med lærere. I tillegg har vi forsøkt å få fjernundervisning, men også det har vært håpløst.

Og det er mange år siden sist det har vært undervisning i samisk ved skolen.

– Det er i alle fall 15 år siden, forteller Nilsen.

Kjøpsvik skole

15-17 av skolens cirka 80 elever velger lulesamisk.

Foto: Sander Andersen / NRK

Blant de tre største

Og noen rolig start med få elever blir det ikke.

Allerede første skoleår vil de være blant de tre skolene med flest elever i lulesamisk.

– Det er sånn cirka 15-17 elever som har valgt samisk. Det er interessant at det er så mange som vi ha det, sier Kurt Allan Nilsen, og presiserer at han ikke vet det nøyaktige tallet siden han nå har ferie.

Forrige skoleår var det 104 elever i hele Norge som valgte lulesamisk på grunnskolen. Det betyr at antallet lulesamiske elever vil øke med rundt 15 prosent ved å innføre lulesamisk i Kjøpsvik-skolen.

– Det er et nytt tilbud. Så jeg er spent på hvordan det vil gå, og om interessen holder seg. Jeg håper at de som søker ønsker å fortsette med det.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse