Hopp til innhold

Mange familier flytter fra Kautokeino

Flere familier har flyttet fra Kautokeino den siste tiden, og enda flere er på vei bort.

Kautokeino
Foto: Marie Elise Nystad / NRK

NRK Sápmi har fått opplyst at minst 45 personer har flyttet, eller skal flytte fra Kautokeino i løpet av denne høsten.

Blant disse er det flere lærere, rådgivere, telemontører, samisktalende lege og andre helsearbeidere.

Flytter dit man får jobb

Flere unge par NRK har snakket med, opplyser at den andre parten i forholdet ikke får jobb selv om personen er fagutdannet.

NRK fikk kun på noen få timer mange navn på folk som skal flytte eller nylig har flyttet til andre plasser. Flere av disse flytter til Alta.

Kautokeino har i årevis hatt et folketall på over 3000 innbyggere, men i løpet av de siste årene har innbyggertallet sunket dramatisk.

I følge Statistisk Sentralbyrå var det 2931 innbyggere i Kautokeino i begynnelsen av året.

– Ikke dramatisk

Varaordføreren i Kautokeino, Hans Isak Olsen synes ikke fraflyttingen er dramatisk.

Jurymedlem Hans Isak Olsen

Varaordfører Hans Isak Olsen

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Vi opplever ofte at folk flytter fra bygda, mens andre igjen flytter til bygda, sier han.

Olsen sier at det ikke bare er kommunens ansvar å tilby arbeidsplasser, men at de kan være behjelpelige hvis noen vil starte opp med private arbeidsplasser.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP