NRK Meny
Normal

Mange flyttsamer på topp

Ávjovárri er den største valgkretsen i sametingsvalget. I nesten halvparten av listene i denne valgkretsen er en flyttsame blant toppkandidatene.

Sametinget

39 representanter skal velges inn i Sametinget under valget til høsten.

Foto: Tor Sæther

Valgkretsen består av kommunene Karasjok, Kautokeino og Porsanger. Åtte representanter skal velges inn i Sametinget.

På fem av tolv lister i Ávjováre valgkrets til sametingsvalget er det reindriftsutøvere på topp. Disse fem toppkandidatene har sin tilknytning til reindrifta:

Mathis Nilsen Eira

Mathis Nilsen Eira (NSR).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Per Andersen Bæhr (Flyttsamelista), Johan Mathis A. Utsi (Næring og natur), Anne-Marit Eira (H), Marit Kirsten Anti Gaup (Ap) og Norske Samers Riksforbund (NSR) har flyttsamen Mathis Nilsen Eira på andre plass. Aili Keskitalo er nummer en på lista.

De sju andre toppkandidatene i valgkretsen er Laila Susanne Vars (Árja), Isak Mathis O. Hætta (Fastboendes liste), Tor Reidar Boland (Frp), Ann Solveig Nystad (Krf), John Nystad (Samefolkets parti), Isak Mathis Buljo (Sp) og Ann Catharina Lango (V).

Marit Kirsten Anti Gaup

Marit Kirsten Anti Gaup (Ap).

Foto: NRK

Arbeiderpartiets toppkandidat, Marit Kirsten Anti Gaup, synes næringsutøverne heller burde enes om en felles liste for å sikre at næringen blir representert på Sametinget.

– Det burde være en god dialog i disse kommunene mellom reindriftsutøverne og dannet en sterk liste. De sterkeste kandidatene fra næringen er nå spredd uvover mange lister. Derfor er jeg stygt redd for at reindrifta ikke får inn så mange på Sametinget. Det er mange smålister og i verste fall kan det skje at ingen fra reindrifta kommer inn. Det er ikke bra, fordi vi trenger reindriftsutøvere på Sametinget, hevder Gaup.

– Bra med konkurranse

Berit Marie Eira er andre kandidat på Flyttsamelistas liste til sametingsvalget. Hun er ikke enig med Gaup i at alle kandidatene fra reindrifta burde stille i samme liste.

Berit Marie Eira

Berit Marie Eira (Flyttsamelista).

Foto: Thor W. Thrane / NRK

– Det blir jo en konkurranse om hvem som blir valgt og det er veldig bra. En slik konkurranse kan jo gjøre at flere reindriftsutøvere blir valgt inn i Sametinget, sier Eira.

Hadde det ikke vært bedre hvis kandidatene fra reindrifta hadde blitt samlet på Flyttsamelista?

– Det hadde jo selvsagt etter vår mening vært det aller beste, men det er dessverre slik at det ikke er plass til så mange kandidater i hver liste. Så er det mange som ønsker å være med i politikken og da velger de gjerne å stå på andre lister i håp om å komme inn på den måten. Slik kan de være med på å påvirke politikken, sier Eira.

Anne-Marit Eira

Anne-Marit Eira (H).

Foto: Josef Isak Utsi/Ávvir

Marit Kirsten Anti Gaup sier at det er to grunner til at hun har valgt å stille til valg for Ap, og ikke for Flyttsamelista.

– Flyttsamelista har ikke skiftet toppkandidat på veldig mange år. Dessuten har jeg tilhørt Ap i veldig mange år og står deres politikk nærmest. Derfor er det naturlig for meg å stille for Ap, forklarer Gaup.