NRK Meny
Normal

Mange aktiviter for unge under Márkomeannu

Unge får lære å lage egen favorittmusikk under Márkomeannu festival.

Klatring barn Márkoneannu

Unge får også klatre under Márkomeannu.

Foto: Marita Kristin Eilertsen / Márkomeannu

Det er mange tilbud til ungdommer under årets Márkomeannu. Årets Nuoraidmeannu består av to verksteder, en camp med overnattingstur og en egen lávvu for unge på festivalområdet.

På DJ-verkstedet får unge muligheten til å lære å lage sin egen favorittmusikk, skape sitt eget musikalske uttrykk og få et innblikk i den samiske partymusikkens verden. Instruktører på verkstedet er Richard Fjellaksel fra Strandafelt-a-sound og Katri Somby. Om de unge heller ønsker utforske street art og realisere sine visuelle ideer, er street art-verkstedet en perfekt mulighet, sier festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu.

Overnattingstur for ungdom

Før verkstedene sparkes i gang arrangeres Camp Nuorra, som er tilbake på Márkomeannu etter noen års opphold. Årets camp består av en overnattingstur på Nygårdsfjellet i Narvik kommune. Turen går fra Ruovdejávrie til Beikejávrie, som er en strekning på 4 km, forteller Eilertsen.

Marita Kristin Eilertsen

Festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu.

Foto: Pressefoto / Márkomeannu

I løpet av turen vil deltagerne være med på oppgaver som klatring, trekking av garn, lagkonkurranser og fortellinger rundt bålet om kvelden. På kvelden får campen også besøk av forfatteren Máret Ánne Sara, som har med fortellinger fra sine bøker.

Under selve festivalhelga får unge sin helt egen lávvu på festivalområdet. Hit har ikke voksne adgang. Til Noerehlåavtege! kan unge komme for å slappe av, møte andre unge, spille spill eller delta på lávvuens eget program.

Markasamiske tekster i musikkhistorien

Lørdag 25. juli på formiddagen arrangeres Sesam-seminaret Sámiid eatnan – en musikalsk og historisk reise gjennom Sápmi. Bak seminaret står doktorgradsstipendiat i historie og samisk DJ Katri Somby.

Somby tar publikum med på en reise i Sápmi fra 60-tallet og utover, og de vil få et unikt innblikk i samisk tidsånd. Den samiske musikkhistorien inneholder mange politiske tekster, og underveis skjer det en fornyelse av samiske kulturuttrykk. Ved hjelp av musikk, video og bilder vil historiske hendelser knyttes sammen og presenteres på seminaret, forteller Eilertsen.

Katri Somby har med en markasamisk bonusdel på seminaret. Det innebærer blant annet at publikum får servert låter som skånlendingen Magne Einejord har skrevet til gruppa Máze Nieiddat.

Russisk danser på Márkomeannu

I år tar Márkomeannu imot danseren Semjon Bolsjunov fra Loparskaja i Murmansk-regionen. Han danser tradisjonelle danser som har blitt modernisert for å passe inn i samtiden, forteller festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu.

Sammen med dansere tilknyttet Samisk senter i Lovozero vil Bolsjunov også invitere deltagere fra norsk side inn i dansen under forestillingen på Márkomeannu fredag kveld.