Hopp til innhold

Mot maktskifte i Porsanger

Høyre og FrP sammen danner flertallet i Porsanger kommune.

Høyres valgvake Porsanger

Her fra Høyres valgvake, der en optimistisk gjeng samlet seg etter at stemmelokalene stengte mandag kveld.

Foto: Tord Åke Larsson / NRK

Etter alt å dømme må Mona Skanke (Ap) forlate ordførerstolen i Porsanger. Høyre og FrP har sammen flertall i kommunestyret, viser opptellingen som nå er ferdig.

Høyre går mest fram i Porsanger, og er nå inne med syv representanter, og selv om Frp mistet to representanter, så er de sammen med Høyre i flertall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder i Porsanger Høyre/ Sametingsrepresentant Knut Roger Hansen

Knut Roger Hansen blir sannsynligvis den neste ordføreren i Porsanger.

Foto: Piera Balto / NRK

- Sånn som det ser ut nå, så er jeg strålende fornøyd, men man vet jo ikke helt sikkert ennå, sier ordførerkandidat Knut Roger Hansen (H).

Porsanger kommune har ikke hatt borgerlig flertall så lenge Hansen kan huske, og han gleder seg til å ta fatt på det politiske arbeidet som venter.

Resultatene for Porsanger kommune er:

  • AP: Syv representanter, samme som i 2007
  • Høyre: Syv representanter (tre flere)
  • FrP: Tre representanter (to mindre)
  • SP: En representant (en mindre)
  • SV: En representant, samme som i 2007

Etter at kun forhåndsstemmene var telt opp, så det ut til at Arbeiderpartiet skulle beholde ordføreren, men etter at alle stemmene var telt opp seint mandag kveld, så viste det seg altså at Høyre og FrP sammen danner flertall.

Høyre har tatt velgere fra FrP og SP, Senterpartiet hadde valgt å ikke ha valgvake mandag kveld. Olaf Eliassen som sitter igjen som eneste representant for sitt parti, sa tidligere i kveld at han håpet på et godt resultat, men han var langt i fra sikker på om han fikk fortsette som politiker i Porsanger kommune.

Frammøte: 59.6 %.

Unge politikere på valgvake

Glade AUF-ungdommer hadde funnet veien til Arbeiderpartiets valgvake straks valglokalet stengte. De var lenge optimistiske, men måtte til slutt innse at valget var tapt for moderpartiet.

Bård Skanke (16) er politisk interessert, og han har meldt seg inn i AUF fordi han vil gjøre noe for ungdommen i Lakselv.

– Selv om mamma nok har påvirket meg litt, så har hun ikke tvunget mes, smiler unge Skanke.

Det må nevnes at den unge politikeren er sønn til Mona Skanke (Ap), som nå ser ut til å måtte tre av som ordfører.

AUF ungdom på valgvake i Porsanger

AUF ungdom på valgvake i Porsanger.

Foto: Tord Åke Larsson / NRK

Korte nyheter

  • Máŋggas boikohttejit Freia

    Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

    Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

  • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

    Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

    Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

    For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

    – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

    Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

    – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

    Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
    Foto: Narvik tollsted
  • Topp nummer 9 for Kristin Harila

    Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

    Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
    Foto: Niranjan Shrestha / AP