NRK Meny
Normal

Må stå skolerett for samiske veivisere

Mandag skal de samiske veiviserne finne ut hvor mye sameminister Jan Tore Sanner egentlig kan om samene.

Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, mener det er viktig å videreføre ordningen med samiske veivisere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Veivisernes forelesning foregår på Kuben videregående skole i Oslo med statsråd Jan Tore Sanner som en av tilhørerne.

– Jeg kan love deg at han gleder seg stort hver gang han får møte veiviserne, og at han synes de gjør en veldig viktig jobb, forteller Kjersti Bjørgo, som er kommunikasjonssjef for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ordningen med samiske veivisere har eksistert i over 11 år, og det er to av de fire samiske veiviserne, Elle Kare Somby og Lisa Kaisa Skoglund, som besøker Kuben videregående skole.

Viderefører ordningen

Sanner, som i Solberg-regjeringen har ansvar for samiske spørsmål, mener at veiviser-ordningen har vært vellykket, og signaliserer at den kommer til å fortsette en del år til.

– Det er mange skoler som ønsker besøk av veiviserne, og det er mange som ønsker de tilbake for å snakke med nye kull. Dette er flott. Veiviserne er en ordning vi ønsker å videreføre framover, skriver statsråd Jan Tore Sanner i en pressemelding om hans planlagte møte med de samiske ungdommene.

Ordningen finansieres av kommunal- og moderniseringsdepartementet og drives av Samisk høgskole.

De nye samiske veiviserne

De som for tiden utgjør kvartetten med samiske veivisere er: Elle Kare Somby (21) fra Sirma, Lisa Kaisa Vesterheim Skoglund (19) fra Karasjok, Elle Mari Dunfjell Oskal (19) fra Kautokeino, og Maien Gaup Sandberg (18) fra Tromsø.

Foto: NRK, Roger Manndal