Lynet slo – taket sprakk

Et tordenvær, som ville gjort Tor med hammeren stolt, raste over Finnmark på mandag. Huset til Inga Karen Maret Eira fikk gjennomgå.

Lynnedslag

Lynet slo ned på huset til Inga Karen Maret Eira. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Mandagskveld var Inga Karen Maret Eira, sammen med medhjelpere, i gang med å pusse opp huset.

Det var da tordenværet plutselig meldte sin buldrende ankomst over Heammogieddi i Kautokeino.

Slo sprekker i taket

Lynet sørget for lekkasje

Eira måtte sette bøtter under pipa på huset for å ta imot regnvannet.

Foto: Privat

– Det kom et fryktelig tordenvær, og plutselig smalt det i huset. Jeg vet ikke om det var lynet som slo i taket, eller om det slo inn gjennom skorsteinen. Det brakte i hvert fall så høyt at jeg ikke klarte å høre noe på det ene øret, beretter Eira til NRK.

Like etter lynnedslaget begynte det å renne vann fra taket.

– Jeg tror lynet fikk pipa til å flytte seg, og at det derfor ble lekkasje. Det rant i hvert fall store mengder med vann inn i huset.

Eira og hjelperne hadde også barn med seg i huset. De var alle skrekkslagne.

Inga Karen Maret Eira

Inga Karen Maret Eira kunne ikke klatre opp på taket for å vise hvor lynet slo ned, men hun sendte bilder av seg selv og huset til NRK.

Foto: Privat

– Ungene begynte å gråte. Vi satte noen bøtter til å ta imot vannet som lekket igjennom, men vi turte ikke å fortsette arbeidet, og avsluttet for dagen, forteller hun.

Hvor store skadene på taket ble er ikke huseieren foreløpig sikker på, men hun var klar til å flytte inn om en måneds tid. Nå kan det bli lenger.

Skandinavisk lynrekord

Det var ikke bare i Kautokeino det var tordenvær. Lynene slo ned over hele Skandinavia det siste døgnet, og det ble lynrekord. Forsker Frank Dahlsett ved SINTEF melder at det ble registrert 178.663 lyn i Skandinavia.

Dermed er rekorden fra 2003 slått.

Tordenværet dannet et belte helt fra Sør-Italia til nord i Norge, ifølge værkart fra LigningMaps.org. På kartet til lightningmaps kan man følge med på hvor lynene slår ned fortløpende.

I Oslo og Akershus opplevde flere både strømstans og oversvømmelse av veier.

Flomvarsel

Regnet er ikke over. Det ventes mer på tirsdag og onsdag. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har kommet med flomvarsel for Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark:

– Kraftige regnbyger ventes tirsdag og onsdag i alle disse fylkene. Dette kan medføre lokale oversvømmelser, rask vannføringsøkning i mindre bekker, utglidninger og mindre jordskred der bygene treffer. Prognosene er svært usikre både mht. nedbørmengde og geografisk plassering, skriver NVE.

Spesielt tettbygde strøk er utsatt for oversvømmelse, mens bratte skråninger er mest utsatt for utglidninger og jordskred. NVE oppfordrer til rensing av sluk og andre avløpsveier.

Rekordantall lynnedslag

Dette kartet fra Sintef viser hvor lynene slo ned.

Foto: SINTEF