NRK Meny
Normal

Derfor feirer vi Lucia

I en ellers kald mørketid, bringer Lucia-dagen med seg lys og sang inn i kalde vinterkropper, men de fleste vet nok ikke så alt for mye om hvorfor dagen feires.

Barn i Luciatog

Luciatog

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Luciadagen feires i de fleste skoler og barnehager, enten 13. desember eller den hverdag som faller nærmest. Tradisjonene med Luciafester, lussekatter og Luciaprinsesser med lys i håret er enda sterkere i Sverige enn i Norge.

Disse tradisjonen har innvandret til Norge med den økende andelen svenske gjestearbeidere. Nå for tiden er det vanlig med Luciafester i Norge også.

Historien om Lucia

Luciadagen er til minne om den sicilianske helgene Sankta Lucia. St. Lucia feires i stor stil i Italia spesielt på Sicilia.

Dagen til minne om Lucia har ingen ting med jul eller advent å gjøre egentlig. Vi pleier å se på feiringen som en førjulsfeiring, men det er altså feil. Sankta Lucia feires 13. Desember fordi det var den dagen hun led martyrdøden.

Luica levde på 300 tallet, hun ble drept for sin tros skyld. En liten stallgutt som var vitne til drapet ble i følge legenden også drept. Den lille stallgutten blir minnet ved at stjernegutten eller stjerneguttene er med i Luciatoget.

Lussinatt og Lucifer

I Norden blandet gammel tro seg med katolske skikker da kristendommen kom hit til nordlige strøk. Urgamle tradisjoner tilsa at dette var en svært lang, mørk og farlig natt.

Natten til den 13. desember ble kalt Lussinatt etter Lucifer og ikke etter Lucia. Lucia kommer når Lussinatten er over. Hun stiger over tersklene med lys i håret og jager mørket vekk. I følge den gamle julianske kalenderen var faktisk Lussinatt, natt til 13. desember årets lengste og mørkeste natt.

Luciasangen

SANKTA LUCIA
Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sanc-ta Lu-ci-a, Sancta Luc-cia.

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rum
som vinger bruser.
Se, på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sanc-ta Lu-ci-a, Sancta Luc-cia.

Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky -
Sanc-ta Lu-ci-a, Sancta Luc-cia