Lovozeros største solstråle

Kommende helg arrangeres Samisk sommerfestival i Lovozero for 26. gang. Festivalen er blitt en viktig kulturbærer for samene på Kolahalvøya.

Samisk dans i Lovozero

På Etnisk kultursenter i Lovozero øves det i full fart i disse dager.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Denne festivalen betyr mye for mitt folk og selvsagt for meg. Jeg har vært med og sett på helt siden jeg var liten. Nå kan jeg selv delta, forklarer Palina Medvedeva.

Medvedeva er leder i dansegruppen "Dansende samer" i Lovozero.

For 26. gang

I fjor var det stor feiring da sommerfestivalen ble arrangert for 25. gang. Også under årets festival er det både dans, sang, musikk, ro-konkurranse og kvinnefotball på en myr.

Palinas lille fem år gamle datter, Aleksandra, liker også å danse. Hun er imidlertid fortsatt litt for liten til å kunne delta. Den oppfinnsomme jentungen har likevel funnet et arbeid som skulle passe henne bra.

– Jeg ser på mens mamma danser, forklarer Aleksandra Medvedeva.

Aleksandra Medvedeva

Aleksandra Medvedeva (5) sitter sammen med dukken sin og ser på mens mamma danser.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Mens jeg holder på å intervjue lille Aleksandra oppdager jeg hvor krevende det egentlig er å intervjue barn. Barn er det nemlig ikke så lett å intervjue som politikere, som jeg er mest vant til.

Palina Medvedeva

Palina Medvedeva med en tromme.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Barn svarer nemlig «JA» eller «NEI», hvis du spør dem enkle spørsmål det er mulig å svare JA eller NEI på. Samtidig er intervjuet for barnet bare nok en lek, og ikke noen farig hendelse fra virkelighetens verden.

Midt under intervjuet med Aleksandra Medvedeva tar hun tak i min blå NRK-merkede mikrofon, samtidig som hun spør meg:

– Kan jeg få leke med denne? spør Aleksandra.

Jeg har selvsagt ikke noe annet valg enn å la barnet få beholde mikrofonen en liten stund slik at hun kan snakke inn i den. Og Aleksandra har en klar melding til alle:

– Velkommen til sommerfestivalen i Lovozero! sier den smilende lille jenta.

– Fars gamle åre som modell

I kjelleren på Etnisk kultursenter i Lovozero holder Aleksandr Kobelev (42) og Vladimir Chuprov (35) med litt snekkerarbeid før lørdagens festival. Deres jobb er å lage nye årer til ro-konkurransen. Det er Aleksandr Kobelevs avdøde far som har laget åren som brukes som modell.

Åreskekring, Vladimir Chuprov og Aleksandr Kobelev

Vladimir Chuprov (foran) og Aleksandr Kobelev i ferd med å lage nye årer.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er et vanskelig arbeid. Min avdøde far pleide å bruke bare øks for å lage årer, men dette er en teknikk som vi ikke behersker lenger. Derfor må vi bruke mer moderne utstyr til dette arbeidet, forklarer Kobelev.

Arbeidet går likevel fort fremover. Vladimir Chuprov har hatt den kjente samiske duodjiutøveren Jon Ole Andersen som lærer da han var yngre.

– Det er viktig å holde på duodjikunnskapene. Det nytter nemlig ikke bare å kjøpe og kaste ting man har bruk for, mener Chuprov.

Prestvannet i Lovozero, Aleksandr Kobelev og Vladimir Chuprov

Aleksandr Kobelev og Vladimir Chuprov i ferd med å sjekke festivalplassen ved Prestvannet (Popovskaja Ozero) i nærheten av Lovozero.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Eaminissonat gillájit veahkaválddi

  Eambbogo 80 proseantta USA eamiálbmotnissoniin lohket sii leat vásihan veahkaválddi iežaset eallimis. Muhtin reserváhtain lea veahkaváldi nissoniid vuostá logi geardde bajábeale nationála dási, čállá Al Jazeera. Oassi váttisvuođas lea, ahte eamiálbmot politiiját ja dikkit eai sáhte dahket maidige jus ii-eamiálbmot vearredahkki verroša reserváhtain.

  Urfolkskvinne blir skylt med vann i ansiktet
  Foto: Adam Alexander Johansson