I Quebec har barna "gåse-fri"

Hver vår blir det en pause fra hverdagen i bygdene i nordre Quebec, Kanada. Anledningen er den tradisjonelle vårjakta på and og gås.

Andejakt

Også andre steder enn Kautokeino er vårjakt på ender og gjess tradisjon. Dette bildet er fra Kautokeino.

Foto: Privat

Her som i mange andre tradisjonelle samfunn i Arktis, deriblant også Kautokeino i Nord-Norge, er vårjakt på ender og gås en del av kulturen. I Quebec får barna fri fra skolen, bedrifter stenger dørene, og alt som kan krype og gå reiser på jakt.

Clifford Bearskin er en av de eldre i Chisasibi, en bygd på østkysten av James Bay. Han forteller til CBC news at han har drevet med jakt i hele sitt liv. Nå drar han mest ut sammen med barnebarnet.

– En person som er god til å skyte får alltid bra med gås.

Risikabel jakt

Jakt på våren er ingen enkel affære. Når vårsola skinner, starter også snø- og issmeltingen. Været og miljøet endres på et øyeblikk. Jegerne må være veldig forsiktige når de skal krysse elver og vann.

Familien Kanadagås

Kanadagås, ill.

Foto: Gunn Nyborg

– Isen smelter som smør i en varm panne, forteller Clifford Bearskin.

Kvinner vil med

Før var denne jakten forbeholdt menn, men også dette endres. Nå er det flere kvinner som også vil være med på jakt. En av disse er Cassandra Weapenicappo Stephen. Hun føler at hun kommer nærmere sin egen bakgrunn på grunn av jakta.

– Det er en tradisjon i min kultur å jakte på gjess og ender. Vi holder også store sammenkomster etter jakta, forteller hun til CBC.