NRK Meny
Normal

Her gjøres det klart til kjempefest

Arrangørene av Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie i Canada lover et spektakulært åpningsshow på søndag.

Sceneriggerne holder nå på å forvandle Crystal Centre til den offisielle åpningen av AWG

Sceneriggerne holder nå på å forvandle Crystal Centre til den offisielle åpningen av Arctic Winter Games 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Med åpnings- og avslutningsseremonien i Vancouver 2010 friskt i minne, satser arrangørene av de arktiske vinterlekene 2010 i Grande Prairie, Alberta, Canada, å lage et åpningsshow som ikke vil ligge langt etter i kvalitet sammenlignet med OL-åpningen.

Arrangørene lover at de som får overvære denne seremonien skal ha gode minner fra den etter at den er over.

Et stort apparat

Det er et stort apparat som ligger bak planleggingen og gjennomføringen av Arctic Winter Games 2010, som arrangeres 6.-13. mars. For at alt skal gå så smertefritt som mulig stiller 2500 frivillige fra Grande Prairie-området opp for å hjelpe til med forskjellige ting.

AWG-maskoten Aluk.

AWG-maskoten Aluk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Før åpningsseremonien spør arrangørene følgende spørsmål i sitt program:

Hva har hundrevis av underholdere, sju seremonimestere (Master of Ceremonies), et dusin med backstage-hjelpere, 157 proffesjonelle konsertlys, to store HDTV skjermer og mer enn 2000 jublende og spente ungdommer fra hele den arktiske del av verden til felles?

Her er arrangørenes svar på sitt eget spørsmål:

De deltar alle i åpnings- og avslutningssermenonien av Arctic Winter Games 2010. "A Hero`s Journey" (En helts reise) er tittelen på begge seremoniene, som er fylt med følelse, spenning og utrolig underholdning.

Seremoniene er skapt av Garry Oker og Wayne Ayling, som henholdsvis har laget åpnings- og avslutningsseremonien. Ifølge arrangørene er begge seremoniene like spektakulære.

Her er noe av det som fyller åpningsshowet: Den første "Dance in the Dark" noen gang med 34 talentfulle dansere, verdens første innendørs nordlys, alle ni deltagende lagene marsjerer inn akkompagnert av musikk fra sin egen region og live fremføring av fem nasjonalsanger.

Dinosauren Aluk

At maskoten Aluk er en dinosaur er absolutt ingen tilfeldighet. Heller tvert imot.

I 1972 oppdaget Grande Prairie-læreren Al Lakusta en knokkelhaug tilhørende dinosaurer i Pipestone Creek noen få mil utenfor sentrum av byen. Funnet ble straks en verdenssensasjon. Det ble oppdaget horndinosaur-rester i fem forskjellige aldre. Funnet er beskrevet som det største enkeltfunnet av horndinosaurer i verden.

Denne nye arten fikk navn etter han som oppdaget dem og kalles nå for Pachyrhinosaurus Lakustai.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Pachyrhinosaurus Lakustai

Denne modellen av Pachyrhinosaurus Lakustai finnes på Heritage Discovery Centre i Grande Prairie. Originalen døde ut for cirka 65 millioner år siden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Under utgravninger i området mellom 1986 og 1989 oppdaget Royal Tyrell Museum pachyrhinosaur-fossiler i alle størrelser. Dette har gitt forskerne et bedre innblikk i livssyklusen til disse forhistoriske vesnene. Andre fossiler av denne arktiske dinosauren er funnet forskjellige steder i Alberta og i den amerikanske delstaten Alaska.

Nylig er det gjort nye funn av beinrester langs Wapiti river, noe som har gjort pachyrhinosauren til Grande Prairies "egen" regionale dinosaur.

Hvis du skulle befinne deg i Grande Prairie på søndag kveld og kunne tenke deg å overvære åpningsseremonien av Arctic Winter Games 2010, bør du høre til de frivillige, påmeldte deltagere eller andre forhåndsakkreditterte. Ellers vil du nemlig ikke få plass.

Alle billettene til åpningsseremonien er nemlig utsolgt for flere dager siden.