Hopp til innhold

Lot hundene pisse, må betale 2000 kr til kommunen

Reineier nekter å betale gebyret; mener hundene hans var i arbeid. Karasjok kommune står hardt mot hardt og vil ha pengene.

Båndtvang

Illstrasjonfoto: Båndtvang

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Vi mener mannen må betale. Nå er vi i ferd med å skrive et brev til vedkommende. Dersom han ikke betaler, går saken til purring og så eventuelt til inkasso, sier organisasjonssjef Hilda Vuolab i Karasjok kommune til nrk.no/sami.

NRK Sámi Radio har i lengere tid forsøkt å få reineieren fra Karasjok i tale, men har ikke lykkes.

– Hundene var i arbeid

I et brev til Karasjok kommune skriver reineieren at han skulle starte til fjells da hundene hans stakk av. Dette skjedde i slutten av juni i år.

– Jeg var selv ute og bandt fast utstyret og lot dem pisse imens, men oppdaget ikke at de ble borte. Jeg kjørte straks for å lete etter dem, skriver han.

Hundene ble tatt hånd om av politiet i Karasjok, og levert til eieren samme dag. Kommunen har vedtatt å gebyrlegge hundeiere hvor politiet tar hånd om hundene. Reineieren har fått krav på 2.000 kr for de to hundene.

– Jeg anser dette for gjeterhunder i arbeid, og skal derfor ikke betale, skriver mannen og mener det ikke er grunnlag for kravet.

Skadet hester

Ifølge både politiet uttalte reineieren at hundene var sluppet ut for lufting ved 10-tiden. Politiet fikk melding like før klokken 17 om at hundene jaget to hester i en innhengning. Den ene av hestene hadde fått skader i bakbeina etter bitt.

Organisasjonssjef Hilda Vuolab viser til kommunens politivedtekter hvor det heter at det enten er båndtvang eller påbud med bruk av "čulku" på gjeterhunder.

"Čulku" er et trekubbe som knyttes fast i hundens halsbånd slik at hunden ikke klarer å komme seg langt avgårde.

Høyesterett: – Kan ikke streife

Så tidlig som i 1937 fastslo også Høyesterett at hunder i reindriften ikke kan streife fritt.

"Og det er rimelig nok. Fordi om en hund pleier å brukes til å gjete ren, er der ingen grunn til at den mer end andre hunder skal ha lov til å streife om efter behag i sin fritid.", kommenterer Per Augdahl i boka Rettskilder fra 1973.

Korte nyheter

 • – Ittjiv åvvånis diede lij plássta daj sinna

  Diedá gus massta tampåŋŋa li dagáduvvam? Jus jáhká dat la dagáduvvam bomhullos, de ij la aktu. Ienemusá tampåŋŋa li plástas dagáduvvam, ja ij bomhullos.

  – Imálasj lij, ejma diede lij plássta daj sinna, javllá Nora Waage.

  Buvtadiddje ij dárbaha anádusájt gurjojda tjállet.

 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Nisu ii roasmmohuvvon bargolihkohisvuođas

  Váile 40 jahkásaš nisu Deanus guhte sáddejuvvui odne duorastaga ambulánsahelikopterin Girkonjárgga buohccevissui, ii leat roasmmohuvvan, čállá Finnmárkku buohcceviessu Twitteris. Sii doalahit nissona buohcceviesus áicamii. Boles dieđihii lihkuhisvuođa birra sullii dii.12. Lossa návetrusttet lei gahččan nissona ala ja son sáddejuvvui buohccevissui.