Hopp til innhold

Løp opp Sveriges høyeste fjell

To Karasjokgutter løp opp Sveriges største fjell, Kebnekaise, som er 2106 meter over havet, på noen timer. – Ikke så stor utfordring, men majestetisk, sier en av guttene.

Karasjokgutter løp opp Kebnekaise

Bård Ytrehauge Balto og Jørn Mikael Engstad fra Karasjok løp opp Kebnekaise på 5 timer og 50 min.

Foto: Privat.

– Nei, det var ikke en veldig stor utfordring. Løypene var gode, helt opp til fjellet. Vi så på en plakat om hvor lang tid det skulle ta, og der stod det at tok mellom 12 og 14 timer på å komme seg helt opp til toppen av Kebnekaise. Så vi tenkte at vi skulle løpe opp og ned på halve tiden de to milene opp, og vi brukte bare 5 timer og 50 minutter. Og da hadde vi i tillegg løpt feil i 25 minutter, flirer Jørn Mikael Engstad fra Karasjok.

For to uker siden ville Jørn Mikael Engstad og Bård Ytrehauge Balto fra Karasjok gjøre noe annerledes, og fant ut at turen til Kebnekaise var perfekt.

Jørn Mikael Engstad på Kebnekaise

Jørn Mikael Engstad på toppen av Kebnekaise.

Foto: Privat.

– Vi tenkte vi skulle gjøre noe annerledes, så vi lette på internett en plass hvor vi kunne løpe. Så fant vi ut at vi ville dra på toppen av Kebnekaise, så vi dro dit. Vi fant ut at det ikke var så langt å kjøre dit fra Karasjok, og da passet det å dra dit. Vi dro til Kebnekaise fordi det er Sveriges høyeste fjell. For da kunne vi si at vi har løpt opp Sveriges høyeste fjell, forteller han.

Uheldig med været

Engstad forteller at de var litt uheldig med været, og at de ikke fikk sett så mye da. Men når været ble bedre, så var synet majestetisk.

– Vi var litt uheldig da vi dro på de høyeste toppene. Været var veldig dårlig da vi nådde toppene, da var det mye tåke. Så vi fikk ikke sett så mye når vi var på toppen, men den siste dagen så kunne vi se da vi var på en av de mindre toppene. Og det synet vi så da, var majestetisk. Det er vanskelig å forklare, men det var nesten som et stueportrett av ett fjell, sier han.

Bård Ytrehauge Balto på Kebnekaise

Bård Ytrehauge Balto foran fjellstasjonen.

Foto: Privat

Litt annerledes enn toppturer i Finnmark

Engstad sier at turen til Kebnekaise var litt annerledes enn det han er vant til i Finnmark.

– Opplevelsen var veldig spesiell, miljøet der var noe helt annet enn det vi har i Karasjok. Der var alt tilrettelagt, mange turgåere og mye turisme. Alle løypene var godt merket og de løypene var veldig fine. Og naturen i Kebnekaise var nesten som i Karasjok og Finnmark, men bjørkeskogen fortsatte til 700 meter over havet. Og på Finnmark er det jo vidde når vi når 300 meter over havet. Så det var litt spesielt, sier forteller han.

– Er du rik, så kommer du deg opp fort

Hvis du har mye penger, så kommer du deg opp fort med helikopter, forteller Engstad.

– På fjellet var det en fjellstasjon, og dit gikk det helikoptertransport om dagen, hvert femte minutt. Så hvis du har mye penger, så hadde du kommet deg opp på fjellet. Men vi gikk opp fjellet, og syklet til fjellstasjonen. Så de svenskene som var på tur der var imponert over oss, for de syntes at løypa opp til fjellet ikke var så veldig god. Men vi mente at etter standeren i Finnmark, så var løypene var veldig gode, flirer han.

Neste utfordring er Finlands høyeste fjell

Neste mål for guttene er Finlands høyeste fjell, Halti.

– Jeg og Bård har allerede snakket ut om neste utfordring, og det blir Finlands høyeste fjell, Halti som er 1324 meter over havet. Og det fjellet ligger jo veldig nært grensen til Norge, når man drar fra Nordreisa. Så da blir ikke det så langt å dra dit, sier Jørn Mikael Engstad til slutt.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.