NRK Meny
Normal

Listhaug sjokkert over trakassering i NRL

– Jeg synes det er totalt uakseptabelt, sier landbruksministeren om trakasseringen som leder i NRL Ellinor Marita Jåma har opplevd i sitt første år som leder.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

STOLT OVER JÅMA: Landbruksminister Sylvia Listhaug ber Norske Reindriftssamers Landsforbund ta et oppgjør med kreftene som driver med trakassering slik Jåma har vært utsatt for.

Foto: Piera Balto/NRK

Nylig fortalte Ellinor Marita Jåma, som nå i ett år har vært leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), at hun har opplevd både trusler og ting i forhold til det at folk kanskje ikke har et så godt kvinnesyn . Hun fikk mye støtte og mange sa at det er på tide at det taes et oppgjør med kvinnesynet i organisasjonen .

Nå reagerer også landbruksministeren, som har ansvaret for reindrift i Norge, på dette.

– Trengs et oppgjør i næringen

– Vi lever i 2015, i et land der det er likestilling mellom kjønnene, og jeg synes ikke at man skal finne seg i at Jåma som ung, kvinnelig leder har vært utsatt for trakassering og dårlig behandling. Her trengs et oppgjør i næringen, med de kreftene som bedriver denne type trakassering.

Listhaug synes man bør være stolt over Ellinor Marita Jåma og jobben hun gjør som NRL-leder.

– Dette er et grelt eksempel på en trakassering fordi man er ung, kvinnelig leder, som jeg mener man bør sette ned foten for. Ellinor Jåma gjør en veldig god jobb og er en veldig god representant for reindriftsnæringen og den samiske kulturen. I stedet for å drive trakassering, bør man heller løfte fram og hjelpe henne i den viktige jobben hun gjør på vegne av hele den samiske kulturen og næringen.

Listhaug talte i dag til Norske Reindriftssamers Landsforbund som er samlet til landsmøte på Hell i Nord Trøndelag

Skal jobbe med uønskede holdninger

Ellinor Marita Jåma

Ellinor Marita Jåma taler til landsmøtet.

Foto: Piera Balto/NRK

Ellinor Marita Jåma tok også opp negative holdninger overfor henne som kvinne i åpningstalen sin.

«Selv om dette skriver seg bare fra et fåtalls personer, så er det uakseptabelt. Dette er ikke genuint for vår organisasjon, men det er et generelt samfunnsproblem, og jeg kan ikke under noen omstendighet akseptere sånne holdninger. Ikke på vegne av meg selv, men heller ikke på vegne av organisasjonen. Kvinner og menn, medlemmer og tillitsvalgte, skal føle seg velkommen i vår organisasjon.»

Jåma sa at organisasjonen skal jobbe med å få bukt med uønskede holdninger og atferd:

«Vi skal debattere organisasjonskulturen vår og ikke skyve gammeldagse holdninger under teppet. På den måten kan vi forme holdninger og verdier som skal kjennetegne vår organisasjon. Dette har vært et tema blant våre tillitsvalgte og vil også være et tema framover og jeg er sikker på at vi vil komme styrket ut av dette arbeidet.»

Per Mathis Oskal og Sylvi Listhaug

Per Mathis Oskal og Sylvia Listhaug i samtale på NRLs landsmøte. Oskal har sagt at med en trakasseringssak hengende over skuldrene bør styret og lokallagslederne samles og finne ut av dette, og at man ikke kan gjennomføre et landsmøte som om ingenting hadde hendt.

Foto: Piera Balto/NRK