Eli ble bleieskifter en måned for tidlig

Eli Sara (38) fra Karasjok i Finnmark fikk en liten lammefrøken å stelle for kun en måned før hun skal føde sitt andre barn.

Team:
Elvi Rosita Norvang, Jaana Niittyvuopio og Per Inge Åsen.

Karasjokkvinnen ble bleieskiftarbeider allerede noen uker før hun skal føde.

Rundt i stua til Eli Sara tripper Lille-Bæ på lette føtter, tett fulgt av hannhunden Cugu på to år. Cugu er selvutnevnt lammepasser, ingen får komme for nært. Selv NRK sitt team blir advart av den knurrende lille hunden.

Matmor Eli har snart klart flasken med morsmelk til lammet, men først skal hun ha ny bleie. Bleier er noe Eli uansett må kjøpe mer av, for om en måned føder hun sitt andre barn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lille-Bæ

Her får Lille-Bæ melk fra flasken.

Foto: Per Inge Åsen / NRK

Skal tilbake til flokken

– Jeg måtte kjøpe bleier og melkepulver en måned før fødselen, dette gir meg en unik sjansje til å tjuvstarte på småbarnslivet, forteller høygravide Sara til NRK Sápmi.

Lille-Bæ får flasken sin, og koser med Cugu og matmor. Men det er ikke inne i stua hun hører hjemme. Det ti dager gamle lammet skulle ha vært hos sauemor, men mora vil ikke ha henne.

– Villsauen fødte tre lam, og ville ikke ha det tredje lammet, og derfor måtte jeg ta lammet inn og fore det, sier Sara.

Selv om det kanskje er litt søtt å ha et lam i stua, så mener Sara at det nok heller burde vært ute sammen med de andre villsauene. Sara har nærmere 20 voksne sauer, så kanskje en av de andre søyene kan adoptere henne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Villsau

Forsiktig nærmer Lille-Bæ seg saueflokken der hennes mor og søsken er, men mora vil ikke se henne.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Ny baby om en måned

– Lille-Bæ skal være ute sammen med de andre om dagen slik at hun ikke glemmer at hun er en sau, og i går oppdaget jeg faktisk at hun snek seg til melk fra flere andre søyer, forteller hun.

Eli sier at det er akkurat som å ha et lite barn i huset. Foreløbig vil hun ikke ha noe annet en melk fra flaske, og lammet må ha på bleie for det er lit slitsomt i hennes tilstand å tørke opp etter lammet hele tiden.

Den dyreglade kvinnen har i tillegg til villsau og hund også hester. Samboeren er reindriftsutøver, og også Eli kommer fra en reindriftsfamilie.

Nå gleder familien seg til det nye familiemedlemmet som skal bli født om en måneds tid, men først gjelder det å finne en adoptivmor til Lille-Bæ.

Eli Sara

Lille-Bæ er trygg på matmor, og elsker kos i sofaen etter en flaske melk.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK