Voldsepisoden mot Sommernes; - Alvorlig hendelse

Likestillings- og diskrimineringsombudet er bekymret for at samer opplever vold og diskriminering, etter at ung mann ble slått til forrige helg.

Mariette Lobo

FORSKNING; Fagdirektør Mariette Lobo, hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, mener det bør forskes mere på vold og diskriminering mot samer.

Foto: Likestillings- og diskrimineringsombudet

– Det er alvorlig at samer opplever hets, diskriminering og vold bare fordi de er samer, sier fagdirektør for etnisk likestilling, Mariette Lobo, hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Ombudet synes hendelsen i helgen, der Jon-Richard Sommernes opplevde å bli slått, angivelig fordi han var same, er alvorlig.

Jon-Richard Sommernes viser hvor han ble slått

SLO TIL ANSIKTET; Jon-Richard Sommernes fikk plantet en knyttneve rett i haken av den ukjente mannen. Sommernes har uttalt at han ikke vil slutte å gå med kofte selv etter hendelsen.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

Hendelsen har vakt oppmerksomhet i hele landet og saken politietterforskes nå.

Sommernes var i et bryllup og hadde på seg kofte. Senere på kvelden da han var ute for å lufte seg i Tromsø sentrum, ble han plutselig slått til av en person.

Den ukjente personen skal ha uttalt at han ønsket å slå en same.

Dette er bare en av flere hendelser over tid der samer er utsatt for vold, blir trakassert eller føler seg diskriminert.

– Følge med på saker

Ombudet mener det er viktig å følge med på slike saker og slå ned på disse.

– Nå etterforsker politiet denne saken. De har sagt han ble slått fordi han er samisk. Om dette stemmer, da er dette en alvorlig sak, sier fagdirektøren.

Monica Mæland

UAKSEPTABELT; – Det vi så i Tromsø i forrige uke er fullstendig uakseptabelt, uttalte Mæland til NRK onsdag.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Også Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland trakk frem forrige helgs voldshendelse i Tromsø, da hun onsdag holdt appell på Sametingets 30 års jubileum.

– Selv om vi i dag feirer 30 år med mange seirer, så er ikke kampen over. Det er vårt alles ansvar å bekjempe hatkriminalitet, sa Mæland under jubileumet.

Vil ha mer forskning

Likestillings- og diskrimineringsombudet savner nå mer forskning på vold og diskriminering av samer.

– Vi savner mer forskning på dette området for å få mer kunnskaper, sier Mariette Lobo.

Likestillings- og diskrimineringsombudet peker på at det er viktig å ha fokus på diskriminering av samer og etniske minoriteter i alle samfunnslag, fra skolen til politiet.