NRK Meny
Normal

Liker ikke støy om nasjonalfjellet

Miljøpartiets fylkestingskandidat i Nordland, Elisabeth Olsen, ønsker mindre konflikt om Stáddá-navnet, som er det samiske navnet på Norges nasjonalfjell.

Stetind

Fjellet Stetind, som på samisk kalles Stáddá, befinner seg i Tysfjord i Nordland.

Foto: Haraldsen, Willy / Haraldsen, Willy

– Jeg tror at løsningen må komme gjennom dialogmøter der alle parter får frem sine synspunkter på en verdig måte, sier Elisabeth Olsen (MDG).

Stáddá, eller Stetind som den kalles på norsk ble i 2002 kåret til Norges nasjonalfjell. Enkelte hevder at det kun er det norske navnet som brukes av lokalbefolkningen i Tysfjord.

Debatten nådde nylig nye høyder etter krav om at Statens kartverk fjerner Stáddá-navnet fra kartet

Ønsker Sametinget på banen

Elisabeth Olsen

Elisabeth Olsen (MDG) ønsker seg mindre tilspisset konflikt om navnet på Norges nasjonalfjell.

Foto: William Olsen

Olsen, som er fjerde kandidat for Miljøpartiet til høstens kommune- og fylkestingsvalg i Nordland, liker ikke konfliktnivået i denne navnedebatten.

Hun foreslår at Sametinget tar rollen som megler.

– Jeg håper jo at Sametinget kan ta initiativ, fordi dette er jo en viktig samisk sak i Tysfjord, at de legger til rette for dialogmøter mellom de som er berørt av saken, slik at befolkningen kan få mer kunnskap om dette, sier Olsen.

Underskriftskampanje

Lotte Henriksen i Tysfjord er blant de som mener at det samiske navnet på nasjonalfjellet ikke brukes av lokalbefolkningen.

Dette til tross for at samisktalende i kommunen kaller nasjonalfjellet for Stáddá.

Henriksen har også signert på en underskriftskampanje mot samiske stedsnavn i ytre Tysfjord.

Hun krever at det samiske navnet Stáddá må trekkes tilbake, og hevder at navnet tilhører et annet fjell.

– Jeg har aldri hørt at noen har brukt navnet Stáddá om Stetind. Verken mine slektninger eller naboer har brukt navnet Stáddá. Vi brukte navnet Stetind, forklarer Henriksen.

Lotte Henriksen

Lotte Henriksen har sammen med flere andre i Tysfjord skrevet under på et brev til Statens kartverk der de ber om at navnet Stáddá blir fjernet som samisk navn på Stetind

Foto: Privat

– Samiske navn overrasker

Mer synliggjøring av samiske stedsnavn ellers i kommunen har også ført til skarpe ordvekslinger om dette, blant annet på sosiale medier.

Elisabeth Olsen tror at det er mange som ennå ikke forstår hvorfor det nå skiltes mer på samisk.

– Det hadde sikkert ikke vært skadelig med informative møter om lover og regler for bruken av lulesamiske stedsnavn i Tysfjord, slik at befolkningen for større kunnskap om prosessen som ligger bak, fordi det kan være at mange blir overrasket over at det kommer samiske stedsnavn, sier Olsen.

Bedre forståelse vil øke folks toleranse og forståelse for det som foregår, tror hun.

– Prosessene må få en fremdrift som ikke er så preget av konflikt som de er nå, sier Olsen.