NRK Meny
Normal

Leverte bekymringsbrev til Slottet

Slottet var blant de nasjonale institusjonene i Oslo som fredag fikk besøk av en gruppe internasjonale villaksforkjempere.

Protest mot norsk lakseoppdrett

Villaksforkjemperne hadde lagt et selvlaget norsk flagg og protestplakater utenfor slottet.

Foto: Pressebilde / www.wildsalmonfirst.org

Fredag var en delegasjon ledet av Elena Edwards i Oslo. De leverte et bekymringsbrev til Canadas norske ambassade, Slottet og Stortinget.

Høyres stortingsrepresentant Peter Gitmark tok imot brevet på vegne av Stortinget.

– Vi må ha et godt regelverk som ivaretar norske oppdrettsinteresser sammen med miljøinteresser, forklarer Gitmark til TV 2 .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Protest mot norsk lakseoppdrett

Don Staniford (lengst til høyre) deltok også i fredagens protest i Oslo. Her er de utenfor Stortinget.

Foto: Pressebilde / www.wildsalmonfirst.org

Delegasjonen overleverte også bekymringsbrevet til konsernledelsen i det statskontrollerte oppdrettsselskapet Cermaq.

Den profilerte lakseforkjemperen Don Staniford deltok i aksjonen, samtidig som han er saksøkt av selskapet. De krever at han stanser den internettbaserte kampanjen, som sammenligner oppdrettsindustrien med tobakksindustrien.

Staniford vant første runde, men Cermaq har anket.

– Vi ønsker en god dialog. Vi diskuterer gjerne utfordringer i næringen, men vi legger ikke vekt på Don Staniford fordi han er uetterrettelig, sier pressekontakt Lise Bergan i Cermaq til TV 2.

Protest mot norsk lakseoppdrett

I en hel måned vil villaksforkjempere i Norge, Canada og Irland markere sin motstand mot norsk lakseoppdrett . Aktivistene mener at oppdrettsanleggene dreper villaksen.

Protest mot norsk lakseoppdrett

Utenfor den canadiske ambassaden i Oslo ville politiet vite hva oppdrettsmotstanderne holdt på med.

Foto: Pressebilde / www.wildsalmonfirst.org

I Oslo ble et opprop for villaksen og en parole skrevet på et selvlaget norsk flagg tatt med til slottet, til stortinget og utenfor lokalene til det statseide lakseoppdrettsselskapet Cermaq.

I Vancouver i Canada var en gruppe som kaller seg for «Indigenous Salmon Defenders» samlet for å levere en lignende deklarasjon med budskapet: «Stopp norske fiskeoppdrettsanlegg fra å drepe villaksen!».

Representanter for canadas urfolk, de såkalte First Nations, er bekymret for at de norske lakseoppdrettsanleggene skal utrydde villaksen langs stillehavskysten.

Chief Bob Chamberlin

Høvding Bob Chamberlin i en protest mot norsk lakseoppdrett under OL i Vancouver i 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Oppdretten kom til Canada fra Norge. De vet utmerket godt konsekvensene denne industrien har på villaks, sier Bob Chamberlin.

Den respekterte urbefolkningslederen er en av de mange som holdt appell foran bygningen til fiskerimyndighetene i British Columbia i Canada.

90 prosent av oppdrettsvirksomheten ved den kanadiske stillehavskysten kontrolleres av norske selskaper. Selv om disse har inngått avtaler med noen av stammene, er misnøyen stor.

– Har dialog

Urbefolkningen mener villaksstammene er på retur på grunn av oppdrett i vandringsrutene. I tillegg ser de mer lakselus på villfisken.

– Vi vil aldri snu ryggen til villaksen, sier Stewart Phillip, president i unionen av urbefolkningsledere.

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood, et av tre norske sjømatkonsern som har investert mye i Canada, sier de forholder seg til at det kun er deler av urbefolkningen som står bak denne aksjonen.

– Å holde et godt vannmiljø er like viktig for oppdrettsvirksomheten som det er for villaksen. Vi har dialog med både myndigheter og med de som er mot vår type virksomhet for å se på hvilke områder vi kan bli bedre, sier Vike.