Lettet over russisk ICC-deltagelse

Det anstrengte forholdet mellom Russland, USA og Canada har ikke fått følger for russisk deltagelse i Inuit Circumpolar Councils konferanse i Canada.

ICC generalforsamling 2014, Inuvik

Det råder fred og fordragelighet i Inuvik under Inuit Circumpolar Councils generalforsamling.

Foto: Pressebilde / ICC

Aqqaluk Lynge

ICC-leder Aqqaluk Lynge.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Jeg har i den siste tid vært søvnløs og redd for at den russiske delegasjonen ikke kunne komme til Inuvik på grunn av sanksjoner fra land som USA og Canada i forbindelse med at Russland med makt overtok en del av Ukraina.

Det sier avtroppende ICC-leder Aqqaluk Lynge til KNR.

På grunn av krisen i Ukraina og det etterfølgende anstrengte forholdet mellom stormaktene USA, Canada og Russland frykter ICC-lederen Aqqaluk Lynge at den russiske delegasjonen ville boikotte ICCs tolvte konferanse i Inuvik i Canada.

– Arktisk Råd har jo opplevd at nasjoner ikke dukker opp til møter for å hevne seg. Men nå er jeg lettet over at alle delegerte inklusive inuitter fra Tsjukotka kom, sier Aqqaluk Lynge.

Betenkeligheter avløst av glede

Men lederen for ICC i Tsjukotka og visepresident for ICC, Tatjana Achirgina, sier at krisen i Ukraina ikke har berørt de russiske inuitters arbeide i ICC.

– Selvfølgelig har den russiske delegasjonen hele tiden hatt planer om å komme til ICCs konferanse, til tross for at den canadiske regjeringen i den siste tiden har sanksjonert mot Russland.

– Vi har gledet oss til å komme til ICCs møte i Inuvik. Men vi har selvfølgelig hatt betenkeligheter ved om krisen i Ukraina kunne hindre oss i å komme til konferansen, slik som ICC også har gittt uttrykk for.

– Men slik ble det heldigvis ikke, og vi har gledet oss veldig til å komme til Inuvik, sier Tatjana Achirgina.