NRK Meny
Normal

Lensmann: – Utfordrende å være eneste samisktalende politi

Lensmannen i Kautokeino, Klemet Klemetsen, sier at det ikke går en dag uten noen trenger en samisktalende politibetjent når de tar kontakt med politiet.

Klemet Klemetsen

Klemet Klemetsen er den eneste samisktalende polititjenestemann i Kautokeino kommune.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Klemet Klemetsen har jobbet som politi i over 30 år, og han sier at det kan være tungt å være eneste samisktalende tjenestemannen i en samisk kommune.

– Det er alltid en utfordring når man alene som samisktalende, og spesielt i et samisk område som Kautokeino. Det går ikke en dag uten at det er en som spør etter betjent som snakker samisk, når de tar kontakt med politiet, sier han.

Føler takknemlighet hos innbyggere

Lensmannen forteller at han har en følelse om at innbyggere i Kautokeino mener det er viktig at polititjenestemenn kan snakke samisk.

– Jeg føler at de setter veldig stor pris på at jeg snakker samisk, og det motiverer meg til å fortsette å gjøre jobben min som politi, sier Klemetsen.

Klemet Klemetsen sier at det ikke var et tilfeldig valg at han valgte å begynne å jobbe som politi.

– Jeg kan ikke si at det var tilfeldig. Det var Lensmann Erling Oskal som den gang kom til meg, og sa at jeg kunne begynne å jobbe som politibetjent. Da var det slik at man kunne bare begynne å jobbe for politiet, selv uten utdannelse. Slik er det ikke lenger i dag. Jeg fikk først sommerjobb på kontoret, og jobbet i nesten et år før jeg søkte inn på politihøgskolen, forteller han.

Etter politiutdannelsen i Oslo fortsatte han å jobbe som politi i Kautokeino.

– Det kan være vanskelig å begynne å jobbe på hjemplassen, særlig når man er ung og nyutdannet, men jeg føler at jeg har lyktes, forteller han.

Du er fra Kautokeino, og jobber i Kautokeino som lensmann og polititjenestemann, har du opplevd noe som har vært ubehagelig?

Klemet Klemetsen

Klemet Klemetsen sier at noen ganger får man følelser mens man er på jobb, men at man må gjøre jobben profesjonelt.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Jeg kan ikke nekte for at det ikke har oppstått noen vanskelige situasjoner, men jeg har hele tiden gjort jobben slik som jeg er blitt opplært, sier Klemetsen.

Har du noen gang hatt det vanskelig å skille mellom jobb og følelser?

– Noen ganger har det vært vanskelig å skille mellom arbeid og følelser, for man får jo noen ganger følelser mens man er på jobb, men man må gjøre jobben sin uansett hva man føler, sier Klemet Klemetsen.

Du har vært politi i 30 år, hvor lenge har du tenkt å jobbe og når har du tenkt å pensjonere deg?

– Det er vanskelig å si, det må jeg tenke på, men alderen forteller jeg ikke, ler Klemetsen.

For å kunne kommunisere med lokalbefolkningen med morsmålet deres, så behøver man noen ganger hjelpemidler som ordbøker. Klemetsen har Konrad Nilsens ordbok-serie på kontorhylla.

– Når jeg kommer over et samisk ord som jeg ikke har hørt før, så bruker jeg å lete betydningen i Konrad Nilsens bok. Jeg mener det er viktig å ha et bredt ordforråd, fordi kommunikasjon er veldig viktig i politisaker, sier Klemet Klemetsen til slutt.