Begrenser fisket for utlendinger

Oppførselen til utenlandske fiskere i Skallelv i Øst-Finnmark har ført til at elvestyret har begrenset fisket til utlendingene.

 

Laksefiske

Illustrasjonsfoto

Foto: Stian Arnesen / NRK

Guldal: Ráddjejit oagguma Gállojogas

I Skallelv, som ligger i Vadsø kommune, er de lei av utenlandske fiskere. Nå har elvestyret satt begrensninger på hvor mange utlendinger som får fisketillatelse i elva. 

Nestleder i elvestyret, Odd Bjørnar Basso, forklarer at en av grunnene til at dette skjedde er at de utenlandske fiskerne ikke gir plass til andre ved de beste fiskeplassene.

- Dem stiller seg i kulpa og beveger seg ikke nedover. Og er det 4-5 kompiser fra utlandet, ofte Finland, som fisker sammen vil dem gjene ha kulpen for seg selv, hevder Basso.

Fritt fiske kun for finnmarkinger

Fra i går av ble fisket for alle utenom finnmarkinger begrenset.

Nå selges det bare tolv fiskekort til utlendinger og folk som ikke er bosatt i fylket. Grunnen til at dette skjedde er at lokalbefolkningen lenge har klaget over at det er for mange fiskere i Skallelv.

Odd Bjørnar Basso understreker at utlendinger fortsatt er velkomne til å fiske i Skallelv, men at de samtidig vil ha en bedre overvåkning av elva siden Skallelv er en liten elv.

- Vi vil gjerne ha kontroll over vassdraget her. Skallelva er ikke så stort, så det kan bli trangt i enkelte populære kulper, sier han.

Begrenser ikke turismen

Basso viser til at også andre elver i Finnmark har begrenset fisket for utlendinger, og han tror ikke at det vil skremme turister fra å komme til Skallelv.

- Det tror jeg ikke fordi at de har akkurat de samme begrensningene i Jakobselv og Komagvær som er naboelvene våre, og der har det ikke blitt mindre turisme av den grunn, sier han.

Heller ikke Finnmark Reiselivs leder, Jens Harald Jensen, tror at dette vil skremme turistene.

- Jeg tror ikke det kommer til å skje i så stort omfang at det kommer til å skade ryktet til Finnmark uansett. Våre vassdrag er først og fremst for oss som bor her selv, og dernest for de som ønsker å komme hit å fiske, sier Jensen.