Legger ut film av skamferte rein

Reineiere både i Norge og Finland har begynt å legge ut videoer på nettet, som viser den knallharde virkeligheten for dyrene deres.

Rein drept av jerv

Det var ikke noe særlig vakkert syn som møtte reineier Aslak Paltto tidligere denne uka.

Foto: Aslak Paltto / Privat

Tidligere denne uka filmet reineier Aslak Paltto i Sállevári reinbeitedistrikt i Finland hjerteskjærende bilder, som viser en halvveis levende hunnrein som et rovdyr hadde skamfert og latt ligge igjen døende.

Det er en så rå snutt at det er vanskelig å sette ord på det, når en voksen hunnrein er til de grader skamfert. Man kan tydelig se at dyret pines og prøver å komme seg på beina igjen, skriver den samiske avisa Ávvir .

Omtrent på den samme tiden som Aslak Paltto tok opp sin film i Finland, var reineier Ole Mathis J. Eira i Fávrresordda reinbeitedistrikt i Vest-Finnmark i ferd med å drive reinflokken sin.

Da han kjørte forbi et kratt oppdaget han en rein, som lå på siden. Reinen var blodig, men fortsatt halvveis i live. Snutten er lagt ut på Facebook.

– Da jeg kom nærmere oppdaget jeg at det var blod over et stort område. Denne gangen hadde jeg med telefonen, som jeg kunne bruke til å filmet det hele med, forklarer Eira til Ávvir.

– Viser reindriftas harde realiteter

Lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Nils Henrik Sara, sier til NRK at den nye trenden med videoer av skamferte rein på nettet viser den fortvilelsen og avmakten mange reineiere reineire føler.

NRL leder Nils Henrik Sara

NRL-leder Nils Henrik Sara.

Foto: Liv Inger Somby

– Dette viser klart at mange reineiere befinner seg i en så fortvilet situasjon at de ikke lenger vet hva de skal gjøre. Rovdyr er en stor tragedie for reindrifta og derfor har jeg stor forståelse for at noen reineiere vil vise til andre hvordan reinen lider, sier Sara til NRK.

NRL-lederen mener at disse unødvendige lidelsene kommer av en forfeilet rovdyrpolitikk, og at dette får folk til å reagere.

– Det er ikke så bra at folk må ty til slike midler og at de må vise slike forferdelige bilder til andre, men jeg har forståelse for at noen velger å gjøre det, sier Sara.

Han opplyser at han også som reineier altfor mange ganger har vært vitne til groteske scener ute i naturen.

– Slike ting gjør et sterkt inntrykk på oss mennesker. Det er trist å bare måtte se på at dyr har det ille, forklarer Nils Henrik Sara.