Historisk marsj for klimaet

I New York gikk hundre tusener i tog med et klart budskap til verdens ledere som samles til klimatoppmøte i FN. De krever handling for å stoppe klimaendringer.

Tusenvis i folkemarsj for klimaet

Flere hundre tusen mennesker i New Yorks gater krevde handlinger fra verdens statsledere.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

En av de flere hundre tusen som deltok i marsjen i New Yorks gater i USA var Anni-Siiri Länsman, fra Rovaniemi sameforening fra finsk side av Sápmi.

–Dette er veldig spesielt og veldig fint at urfolk fikk gå fremst i toget, sier hun.

Anni-Siiri Länsman

Anni-Siiri Länsman (til høyre) og Anne-Maria Magga, leder for organisasjonen for samisk ungdom i Finland deltar på FNs Verdenskonferanse for urfolk, men ville gjerne delta på klimamarsjen.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Urfolk fremst i toget

Klimamarsjen i Manhattan i New York ble gjennomført to dager før verdens statsledere samles til Klimatoppmøte i FN. Dette skjer samtidig med FNs Verdenskonferanse for urfolk.

Allerede tidlig søndag morgen begynte folk å samles ved Central Park og begynte marsjen gjennom New Yorks gater ved halv tolv tiden lokal tid.

– Det er viktig at det er urfolk som går fremst fordi vi er det som først påvirkes av klimaendringer, sier Elle-Maija Tailfeathers. Blackfoot- og samekvinnen Tailfeathers hadde reist fra Vancouver i Canada for å være med på klimamarsjen.

Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Maija Tailfeathers.

Foto: Anna Sunna / SR

Hun var veldig glad for at så mange hadde møtt opp for å være med på klimamarsjen.

Markeringer over hele verden

Det er ikke bare i New York folk samlet seg for å sette fokus på klimaendringer. I 160 land var det forskjellige arrangementer på søndag og i flere storbyer som New Dehli, London, Berlin samlet mennesker seg for å marsjere i tog.