Leder i Bivdi: – En fortjent fiskeripolitisk nesestyver til regjeringen

– Når Stortingets næringskomité enstemmig går imot regjeringens fiskeripolitikk, så har Kyst-Norge grunn til å puste lettet ut i dag, er den umiddelbare kommentaren fra Torulf Olsen, leder i Bivdi, sjøsamisk fangst- og næringsorganisasjon.

Torulf Olsen ser utover fjorden

– Er de nå blåe fra før av, så er de ekstra blå-blåe i dag når de har fått seg en blå nese, sier Torulf Olsen, leder i Bivdi, sjøsamisk fangst- og næringsorganisasjon.

Foto: Privat

Leder i Bivdi, Torulf Olsen, er storfornøyd med at Stortingets næringskomite går imot flere av regjeringens forslag til ny fiskeripolitikk .

– Når jeg fikk vite om vedtaket, kom det et salig smil over ansiktet mitt, svarer Olsen.

Ifølge ham har regjeringen lidd et stort og overraskende nederlag når de ikke har fått gjennomslag for å regionalisere dagens leveringsplikt, et forslag som innebærer at trålerne kan levere fangsten til regioner i stedet for bestemte lokalsamfunn.

Kampen ikke helt vunnet ennå

Han er spesielt fornøyd med at en samlet komité går inn for å granske de såkalte tre pliktene, leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten nærmere.

– Dette er noe som både Sametinget og Bivdi har kjempet for. Det vil være viktig å få frem hva de tre pliktene har betydd for bosettingen langs kysten, mener Olsen.

Men kampen om å slå ring om de tre pliktene er ennå ikke vunnet. Kommisjonen skal nemlig komme med sine anbefalinger til Stortinget til høsten.

– Nå får vi seks måneder på å ytterligere styrke motstanden mot regjeringens forslag, svarer Olsen.

– Vi trenger hverandre

– Hvorfor er disse tre pliktene så viktig for sjøsamiske områder?

– Lokalsamfunn i fjordene, sjøsamiske områder og kystområder trenger hverandre. Det vil til syvende og sist gå utover alle dersom fisken ikke blir levert til landanleggene slik intensjonene med leveringspliktene har vært, mener Olsen.

Ifølge ham ville bare noen få fiskerisamfunn ha overlevd dersom regjeringens fiskeripolitikk hadde blitt vedtatt.

Roser Kystaksjonen og Sametingets arbeid

Ingrid Heggø

– Kommisjonen skal se alle tre pliktene under ett, og finne ut hvordan den enkelte industribedrift skal få tilført nok råstoff året rundt, forklarer Aps fiskeripolitisk talskvinne Ingrid Heggø.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Spesielt i Nord-Norge har det vært stor motstand mot regjeringens fiskeripolitikk.

– Dagens vedtak på Stortinget viser at kystopprøret har gitt resultater. Folkeviljen har seiret. Men også Sametinget har gjort en god jobb her. Men det er fortsatt grunn til å brette opp ermene, mener Olsen.

Arbeiderpartiets fiskeripolitisk talskvinne Ingrid Heggø er glad for at en samlet komite nå har gått imot regjeringens forslag. Hun er enig med leder i Bivdi, at dette også er en stor seier for sjøsamiske samfunn.

– Også Sametinget har vært en viktig bidragsyter i denne kampen, svarer Heggø.

Korte nyheter

 • Dette gir Sametinget til prinsessen

  Sametinget gir to gaver til prinsessen, både en tradisjonell- og en moderne gave. Duojár Pia Jannok har sydd en veske av garvet reinskinn og hun har pyntet den med tinntråd broderinger. Denne vesken har hun laget fra bunnen av, blant annet har hun garvet skinnet selv. Den andre gaven er samisk sølv, et smykkesett av Erica Huuva. Serien som Sametinget gir til Prinsesse Ingrid Alexandra er sølvsmykker fra kolleksjonen Fápmu og Árbevierru. Loga dán sámegillii

  Her er gavene fra Sametinget til prinsesse Ingrid Alexandra
  Foto: Liv Inger Somby/Sametinget / Montasje av NRK / NRK
 • Bearjadat = ođđa musihkka

  Fargga lea vahkkoloahppa ja friddja. De soaitá heivet guldalit ođđaseamos sámi musihka?

  Poplávlu Aili searvá lávlagis «Hate the Weekend», mii lea ovttasbargu buvttadeaddji guoktáin Ilyaa ja Vargenta.

  Rockjoavku Nagirčalmmiid almmuhii šuoŋa «Suoivva».

  Johkamohkkilaš Kitok lea mielde Doggedoggelito šuoŋas «9MC’S 2 HATARE».

  Guldal dáid šuoŋaid, ja ollu eará sámi musihka NRK Urbi čuojahanlisttus.

  NRK URBI
  Grafikk: NRK