Nina Skramstad leder Finnmarksløpet

Nina Skramstad kom først inn til sjekkpunktet i Tana kvinnedagen, 8. mars, og leder Finnmarksløpet.

Nina Skramstad først til sjekkpunktet i Tana
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Et imponerende publikum og mottakelse, sier Skramstad til NRK Sámi Radio.

Søndag ettermiddag ved 16-tiden var hun første kjører inn til sjekkpunktet i Tanabru, over én time før Trond Ørslien.

Nina Skramstad fra Oslomarka Trekkhundklubb, forteller at ingen av de 14 hundene hun kjører med, har hatt noen nevneverdige problemer underveis fra Alta til Tana.

– Også i Tana har hundene fått godkjent helseattest av veterinæren. Alt står bra til. Også med meg, stråler Skramstad i glede.

På sjekkpunktet fikk hundene godt stell med mat og vann. Men også halm å ligge på.

Mistet sporet

Nina Skramstad steller hundene på sjekkpunktet i Tana
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hun ledet også til Levajok selv om hun underveis mistet sporet på grunn av dårlig vær.

– Jeg brukte rundt ti minutter på å finne hvor vi var. Til slutt fikk jeg heldigvis øye på refleksene som merker løypa, forteller Skramstad.

Men fra Levajok til Tana gikk ferden uten problemer. Den 11 mil lange turen ble unnagjort på rekordraske sju timer og 45 minutter. I fjor brukte den raskeste kjøreren vel 10 timer på samme distansen.

Hemmelig taktikk

– Hva er taktikken fra Tana til Kirkenes, og videre til mål i Alta?

– Nei, det får du ikke meg til å fortelle. Jeg kan jo ikke røpe taktikken til mine konkurrenter. Men jeg har jo lyst til å være først i mål i Alta, svarer Skramstad med glimt i øyet.

NRKs ekspertkommentator Lars Monsen tror at Skramstad har gull i sikte.

– Men det er langt igjen til Alta, og mye kan skje. Det er nok flere enn Skramstad som kan ha lyst på førstepremien, sier Monsen.

Trond Ørslien var nummer to inn til sjekkpunktet i Tana, vel en time etter Skramstad. Noen minutter senere passerte også Roger Dahl.

Neste etappe går til Neiden og derfra til Kirkenes der løpet er cirka halvkjørt.

Folkefest

I forbindelse med Finnmarsløpet, var det stor folkefest i Tanabru utenfor Hotell Tana på søndagen. Men programmet ble dessverre noe amputert på grunn av strømproblemer.

Hanna Sire Noste og fire andre kulturskoleelever fra Tana, startet det hele i gang med en åpningsjoik. Deretter gikk det slag i slag med forskjellige innslag.

Grenseoverskridende

Sisa Kabaret og musikalske stemmer

Sisa Kabaret

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Stemningen ble løftet i taket da Sisa Kabaret entret scenen.

"Sisa" er det samiske ordet for "inn". Dette er en internasjonal kabaret av musikk, dans, sang og monologer med fokus på menneskerettigheter. I Tana fikk vi oppleve et musikalsk crossoverprosjekt med samisk, kinesisk og russiske musikere ledet av den samiske gitaristen Klemet Anders Buljo.

Finnmarksløpet har laget et eget kulturprogram på de forskjellige sjekkpunktene rundt om i fylket. "Se verden i øynene" er tittelen på årets program. Både FN-sambandet, Folkeakademiet Hålogaland, Fredskorpset, Sametinget og Barentssekretariatet er engasjert i kulturprogrammet. I år som i fjor er det FNs tusenårsmål om menneskerettigheter som er fokus.

Russland neste

– Det spesielle i år er at vi også har russiske artister med. Vi vil også opptre i Zapoljarny i Russland med prgrammet. Håpet er at Finnmarksløpet kan krysse landegrensene i fremtiden, kanskje neste år allerede, sier Jon Tore Martinsen, leder av kultursenteret SISA.

"Oro Jaska Beana"

Agnethe Johnsen, artist i The Black Sheeps
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Arrangørerne hadde også en overraskelse. The Black Sheeps hadde egen konsert dagen før, og var opprinnelig ikke satt på det offisielle programmet søndag. Publikum var selvsagt strålende fornøyd da de dukket opp på scenen også på søndag, og avsluttet det hele med "Oro Jaska Beana".

– Jeg digger Finnmarksløpet, sier artisten Agnete Johnsen og legger til:

– Jeg tror neppe at hunden "Camilla" noen gang kunne ha sprunget Finnmarksløpet. Til det var hun for lat og feit.