Hopp til innhold

Verdens eldste lavvoprodusent tvangsoppløses

Indre Finnmark tingrett har besluttet at verdens eldste lavvoprodusent, Venor AS, skal oppløses.

Venor

Indre Finnmark tingrett har i en rettskjennelse besluttet å oppløse verdens eldste lavvoprodusent, Venor AS. Johan Mikkel Bongo (bildet) skriver i en e-post til NRK at det dreier seg om et regnskap som ikke er levert, og at når den leveres vil saken være ute av verden. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Åse Pulk / NRK

I 30 år har Venor AS produsert lavvoer, og selskapet regnes som den moderne lavvoens oppfinner.

Den første august 2013 skulle Brønnøysundregistrene fått inn årsregnskap for 2012 fra Venor, men det uteble. Regnskapsregisteret måtte derfor melde fra til Indre Finnmark tingrett om at lavvopioneren ikke har godkjent regnskap.

22. juli i år kom derfor tingretten med følgende kjennelse:

«Sis-Finnmárkku diggegoddi – Indre Finnmark tingrett har mottatt melding fra Regnskapsregisteret om at ovennevnte aksjeselskap ikke på lovlig måte har meldt til Regnskapsregisteret årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning for året som registeret kan godkjenne, innen den fristen som registeret har kunngjort. Det er heller ikke gitt melding om at manglene senere er rettet.

Vilkårene for å oppløse selskapet i medhold av aksjeloven § 16–15 (1) nr. 4 er etter dette til stede.»

Bostyrer bekrefter

Advokat Gisle Loso er oppnevnt som bostyrer for oppløsningen. Overfor NRK vil han ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt, utover å bekrefte at det er fra tingretten besluttet at lavvopionerbedriften Venor AS skal oppløses.

Ifølge aksjelovens § 16–15 skal retten tvangsoppløse bedrifter som har mangler i henhold til aksjeloven.

Aksjeloven § 16–15 (1) nr. 4:

«Når årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetningen som selskapet skal sende til Regnskapsregisteret etter regnskapsloven § 8-2, ikke er innsendt innen seks måneder etter fristen for slik innsendelse, eller når Regnskapsregisteret ved fristens utløp ikke kan godkjenne innsendt materiale som årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning.»

Jobber med å få saken ut av verden

Styreleder i aksjeselskapet Venor, Johan Mikkel Bongo, skriver i en e-post til NRK at de jobber med å få inn regnskapet for 2012:

– Vi er bare kraftig forsinket med innlevering av regnskapet for 2012. Vi jobber nå for fullt i samarbeid med vår regnskapsfører og revisor med å få inn regnskapet og dermed få denne saken ut av verden. Foreløpig er det alt jeg kan si, jeg venter på bekreftelse fra regnskapsfører om når de kan ha regnskapet ferdig.

Varslet lavvopioneren

Brønnøysundregistrene skriver til NRK at de først varslet Venor om at de stod i fare for å bli tvangsoppløst:

− Siden Regnskapsregisteret ikke mottok noe årsregnskap for AS Venor, måtte vi til slutt si ifra til Indre Finnmark tingrett at vilkårene for tvangsoppløsning var oppfylt, skriver Seniorrådgiver i Brønnøysundregistrene, Lars Eliassen.

Hvis et aksjeselskap ikke sender inne årsregnskapet i tide starter det først å løpe forsinkelsesgebyr, men hvis ikke Regnskapsregisteret mottar et årsregnskap som kan godkjennes innen et halvt år etter fristen 1. august, så står selskapet i fare for å bli tvangsoppløst.

Skiller seg fra konkurs

Tvangsoppløsning er i praksis at det samme som at det åpnes konkurs i et selskap, men med det viktige unntak at det ikke nødvendigvis er slik at selskapet ikke kan betale sin skyld.

Likheten går i hovedsak ut på at tingretten oppnevner en bostyrer som får ansvar for at kreditorene får dekt sine krav og så at eventuelt overskudd blir delt ut til aksjonærene. Selve prosessen følger reglene i konkursloven.

Når denne prosessen er ferdig vil selskapet bli lagt ned og slettet fra Foretaksregisteret.

Skiftesamling, etter konkursloven § 78 første ledd nr. 3, er et møte av kreditorene under ledelse av skifteretten. Den er berammet til torsdag 11. september i år.

Skyldneren, det vil si Venor, plikter å møte.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.