Hopp til innhold

Med fire gitargrep kan du lage mange hitlåter

Drømmer du om å lage en hitlåt? Da bør du kunne gitargrepene C, G, Am og F.

Sangene Lávre Johan fremfører her: Corona Lime, Čurves munnje, Orbina, Partyjoik og Stállangazza.

Lávre Johan Eira (18) er et ungt talent som har planer om å gi ut musikk i fremtiden. Han har allerede komponert flere egne låter.

Oppskrift på en hit

Unggutten studerte litt på hvordan låter er komponert. Han gjorde et interessant funn på flere av de kjente samiske låtene.

– Veldig mange låter følger samme mønster, det er fire gitargrep som brukes i melodien.

Grepene det er snakk om, er C, G, Am og F, i ulik rekkefølge.

Lávre Johan gjester «Studio Sápmi» denne uka. Og der spiller han en medley hvor vi får høre disse kjente samiske låtene som inneholder bare de fire nevnte gitargrepene.

Øverst i saken hører du en liten del av medleyen, der spiller han disse låtene:

«Corona Lime», Dj Ánte&Gino

«Čurves munnje», ISÁK

«Orbina», Intrigue

«Partyjoik», Rolffa

«Stállangazza», Sánčuari

Men i «Studio Sápmi» kan du se hele medleyen.

I tillegg forteller Lávre Johan hvordan han begynte å lese Sigmund Freuds bøker som 17-åring da han hadde kjærlighetssorg.

Samisk talkshow. Ánne Márja og Ánne Lene liker å debatere saker fra det samiske samfunnet, men de inrømmer at det er vanskelig å være kritisk i et samfunn hvor de fleste kjenner hverandre. 
Lávre Johan leste Sigmund Freuds bøker etter å ha opplevd kjærlighetssorg som 17-åring, han lærte mye fra bøkene om livet og seg selv. 
Bats of Congress er aktuell med nytt album og fremfører en av de nye låtene. Sesong 5 (9:13)

Samisk talkshow. Ánne Márja og Ánne Lene liker å debattere saker fra det samiske samfunnet, men de innrømmer at det er vanskelig å være kritisk i et samfunn hvor de fleste kjenner hverandre. Lávre Johan leste Sigmund Freuds bøker etter å ha opplevd kjærlighetssorg som 17-åring, han lærte mye fra bøkene om livet og seg selv. Bats of Congress er aktuell med nytt album og fremfører en av de nye låtene. Sesong 5 (9:13)

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse