Hopp til innhold

– Jeg håper samiske entreprenører peiser på

Den samiske gründeren Lars Theodor Kintel håper å få utvekslet noen ord med Barack Obama under USA-besøket i juni. Da skal han ta opp situasjonen til landets urfolk, og håper samtidig å inspirere andre unge samer.

Lars Theodor Kintel

Lars Theodor Kintel skal tilbringe juni-måned i USA i forbindelse med en gründer-samling.

Foto: PRIVAT

– Det hadde vært artig å få snakket litt med Obama.

– Hva vil du si til presidenten?

– Jeg håper å ta med meg et ferdig produkt jeg har utviklet, for å vise hva som er mulig å få til som urfolk hvis man får like muligheter som det vi har fått her i Norge, sier Kintel.

Jeg tar nok på meg kofta, da kan det være jeg får presidentens oppmerksomhet.

Lars Theodor Kintel, gründer

29-åringen fra Tysfjord i Nordland er plukket ut som eneste nordmann til å få reise på den prestisjefylte YTILI-samlingen i USA i juni. Det er en samling hvor 50 entreprenører fra like mange land møtes for å hospitere i en bedrift i tre uker. Kintel håper på Silicon Valley og Facebook.

– Der har de verdens fremste innovasjonsmiljø, og det inspirerer.

Samlingen munner ut i en tre-dagers konferanse hvor altså president Barack Obama også skal delta. Og hvis Kintel får sjansen til å slå av en prat med det som sies å være verdens mektigste mann, blir det isåfall ikke første gangen han konverserer med en president.

– I Sør-Afrika for fem år siden møtte jeg Jacob Zuma, da diskuterte vi også urfolks rettigheter, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Theodor Kintel og Jacob Zuma i samtale om urfolks situasjon i verden.

Lars Theodor Kintel møtte Jacob Zuma i 2011.

Foto: Privat

Jeg kommer til å jobbe som gründer resten av livet. Det er det artigste som finnes. Sånn vil jeg forandre verden.

Lars Theodor Kintel, gründer

Fordel å være fra nord

Lars Theodor Kintel har helt siden han var 17 år gammel livnært seg på å være gründer. Med fire bachelorgrader og én mastergrad i lomma, har han utviklet og startet opp alt fra et oversettelsesfirma til dykkerfirma. Det er hans deltakelse på Agenda Nord-Norges ambassadørprogram for unge talenter som gjør at han nå får muligheten til å representere Norge.

Daglig leder for Agenda Nord-Norge, Roger Ingebrigtsen, sier at Kintel er en hardtarbeidende, samisk gründer som er full av energi og pågangsmot.

– Han har egenskaper hele Nord-Norge trenger, forklarer Ingebrigtsen på agendanordnorge.no

Og Kintel selv utelukker ikke at det er hjemstedet hans som er noe av årsaken til at nettopp han ble valgt ut til å reise «over there».

– Nordområdene er høyt prioritert, det er det som er interessant for USA, med tankte på at vi deler grense med Russland, sier Kintel.

I Sápmi har vi enormt mange festivaler og filmskapere. Vi har en masse ting som er utrolig bra. Nå synes jeg også det er på tide å gjøre noe bra innen entrepenørskap.

Lars Theodor Kintel, gründer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama

President i USA, Barack Obama, skal delta på den samme entrepenør-konferansen som Lars Theodor Kintel fra Tysfjord.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Samiske entrepenører

Han håper han kan inspirere andre unge samer til å gå i samme retning som han har gjort.

–Vi har for få samiske gründere. Det har vært gjort veldig mye bra grunderskap i form av å etablere alle institusjonene i Sápmi. Nå er det på tide å prioritere entreprenørskap, og det tror jeg folk innser.

– Hvorfor tror du det er for få samiske entrepenører?

– Det kan være flere ting, men det faktum at det ofte er lite rom for å skille seg ut tror jeg er mye av årsaken. Og det har en historisk forklaring, det er en forsvarsmekanisme mot fornorskning. Når det kommer et stort press satt sammen av en gruppe, bygde vi på det som holdt oss sammen.

Kintel skulle ønske det var mer rom for å tenke nytt, og håper at flere unge i tiden gjør det nettopp det.

– Det er bare å peise på!

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK