NRK Meny
Normal

Lanseres som presidentkandidat

Mariann Wollmann Magga (46) fra Sør-Varanger ble i helga nominert på førsteplass på Arbeiderpartiets (Aps) sametingsvalgliste i Østre valgkrets.

Mariann Wollmann Magga

VIL BLI PRESIDENT: Mariann Wollmann Magga (46) ble i helga lansert som den tredje presidentkandidaten til Arbeiderpartiet.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Jeg synes det var veldig hyggelig å bli vist den tilliten både fra nominasjonskomiteen og nominasjonsmøtet. Det er jeg veldig glad for, sier Mariann Wollmann Magga.

Wollmann Magga er stolt av å være den første samen fra Sør-Varanger på førsteplass på sametingsvalglista.

– Jeg ønsker å jobbe for hele valgkretsen og samle hele valgkretsen. Det er to kommuner som ikke er representert på lista, og disse er Berlevåg og Båtsfjord. Jeg ønsker å representere velgerne i disse kommunene også, sier Wollmann Magga.

– Stiller som presidentkandidat

Før nominasjonsmøtet var Marianne Balto den største favoritten til å bli nominert på førsteplass på Aps liste i Østre valgkrets. Hun takket imidlertid nei til både renominasjon og til å bli partiets presidentkandidat. Balto forklarer det med at hun ikke lenger er motivert nok til å fortsette på Sametinget.

Marianne Balto

VIL IKKE BLI PRESIDENT: Marianne Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg ble spurt av nominasjonsmøtet om jeg vil stille som presidentkandidat og det har jeg takket ja til. Det betyr at jeg er en aktuell kandidat under nominasjonsmøtet som holdes i Tromsø 8. desember, bekrefter Wollmann Magga.

Mariann Wollmann Magga er gift og har to barn. Hun er selvstendig næringsdrivende (Rein Data) og reindriftsutøver.

– Jeg ser at det er mange uløste oppgaver i samepolitikken. Jeg har sett at det er områder, som er utenfor samisk språkforvaltningsområde, som har ulike rettigheter. Jeg vil jobbe for at man skal få større likhet for samene uavhengig av hvor de bor, forklarer Wollmann Magga.

Hun nevner et eksempel:

– I samiskklassene utenfor det samiske språkforvaltningsområdet må det være ti elever som ønsker å ha opplæring på samisk før de har rett til slik opplæring. Det er eksempel på at det er ulik behandling, påpeker Wollmann Magga.

Tre-fire presidentkandidater

Wollmann Maggas ja til å stille som presidentkandidat betyr i praksis at Ap per dags dato har minst tre presidentkandidater. I tillegg til kvinnen fra Sør-Varanger har allerede Willy Ørnebakk og Vibeke Larsen blitt lansert som kandidater. I tillegg er det også snakk om at Jørn Are Gaski vil være en aktuell kandidat.

Ingen av disse aktuelle presidentkandidatene behersker noen av de samiske språkene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vibeke Larsen, Jørn Are Gaski og Willy Ørnebakk

VIL BLI PRESIDENT: Vibeke Larsen, Jørn Are Gaski og Willy Ørnebakk.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Det blir jo en prosess frem mot det møtet som er en treukers tid. Jeg håper jo at vi klarer å ende opp med å stå samlet etter dette møtet. Det vil nok være en kamp om toppvervet, og det skal det jo også være, mener Wollmann Magga.'

Hvor bred støtte har du internt i pariet?

– Jeg har ikke gjort noen sonderinger. Jeg har nettopp blitt forespurt om jeg ønsker å være presidentkandidat og det har jeg takket ja til. Noen ytterligere sonderinger har jeg ikke gjort, svarer Mariann Wollmann Magga.

På de neste plassene på Aps liste i Østre valgkrets er:

2. Knut Store fra Nesseby, 3. Ragnhild Melleby Aslaksen fra Vadsø, 4. Jon Arild Aslaksen fra Tana, 5. Hanne Iversen fra Nesseby.