NRK Meny
Normal

Sametinget jubilerer – NRK Sápmi publiserer

Tilbakeblikk. Filmer. Bilder. Jubileums nett-event. Intervjuer med alle presidentene. Hva har presidenten i kleskofferten?

Er bare en brøkdel av det du vil finne i NRK Sápmis nettside om Sametingets 25-årige liv.

Sametinget - Sámediggi
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

På mandag – i forbindelse med at Sametinget fyller 25 år – lanserer NRK Sápmi en egen nettside med historier fra Sametingets 25-årige liv.

– Vi har valgt å lage denne siden, først og fremst fordi vi kan, men også fordi vi har muligheten, og ikke minst ansvaret for å lage en slik side til vårt publikum, slår nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup fast.

Hvor var du da Kong Olav V åpnet Sametinget?

Ravdna Buljo Gaup

Nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup publiserer ny nettside på NRK Sápmis nettsider på mandag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NRK Sápmi har fulgt Sametinget nøye siden det første Sametinget ble åpnet i 1989, og Gaup mener derfor det er naturlig at NRK Sápmi lager en nettside om 25 års jubileet.

I 1989 var ikke dagens nyhetsredaktør begynt som journalist en gang. Men hun var der. Var du også der for 25 år, nesten det man kaller en mannsalder, siden? Om du var kan du kanskje se deg selv, for filmen fra det første Sametingets åpning er en av filmene som blir lagt ut på den nye nettsiden.

Folkemøte i Karasjok om gruvedrift

Nåværende nyhetsanker Thor Thrane jobbet mye med gravende journalistikk for NRK Sápmi.

Foto: Bente Bjercke / NRK

Kun én gang i Sametingets historie

Tilbakeblikk i nyhetsarkivet – de viktige hendelsene som har vært med på å forme Sametinget slik det er i dag vil være å finne der. Bilder. Filmer. Saker.

Hva er den mest bemerkelsesverdige saken i Sametingets 25-årige historie?

– Kun én gang i det samiske parlamentets historie har en president trukket seg. Foranledningen til dette var arbeidet som våre journalister Thor Thrane og Eilif Aslaksen gjorde. De avslørte omfattende samarbeidsproblemer mellom visepresident Johan Mikkel Sara og president Aili Keskitalo. Da dette kom opp i offentligheten ble det etter hvert umulig å fortsette samarbeidet, og Keskitalo trakk seg, sier Gaup.

NRK-reporter Eilif Aslaksen i et bjørnehi

Journalist Eilif Aslaksen var en av journalistene som gravde frem sakene som ble foranledningen til at Keskitalo trakk seg.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Nye intervjuer med gamle presidenter

Men også nye saker vil være å finne. «Bak scenen» fra jubileumsfeiringen blir en egen nett-event på siden, i tillegg til nye intervjuer med alle Sametingets presidenter opp igjennom.

Pluss denne teaseren: Hva har presidenten i sin kleskoffert?

I forbindelse med Sametingets store jubileum blir det også laget et TV-program om de første 25 årene til samenes eget folkevalgt organ.

Programmet er laget av journalist Ole Mahtte Gaup og fotograf/redigerer Lasse Nils Østmo. Programmet sendes på NRK1 torsdag 9. oktober.