NRK Meny
Normal

Lang erfaring med forbrenning av avføring

I den lille sjøsamiske bygda Furuflaten i Lyngen er det etablert flere bedrifter som tjener penger, og skaper arbeidsplasser i lokalmiljøet. Cinderella EcoSolution som produserer forbrenningstoaletter, er én av dem som oppnådde salgsrekort i fjor.

Økende insteresse for forbrenningstoalett

Solgte forbrenningstoaletter for 113 millioner som gir ringvirkninger for lokalsamfunnet og kommunen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

I Furuflaten i Lyngen ligger Cinderella EcoSoluition som produserer forbrenningstoaletter til både hus, hytte og campingvogner.

Produserte for over 100 millioner kroner

Frode Hansen

Fabrikksjef Frode Hansen sier at kvalitet har vært i fokus for salgssuksessen, for å øke salgsinntektene de siste årene.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Siden oppstarten i 1999, har Cinderella EcoSolution utviklet sine forbrenningstoaletter. Fabrikken i Lyngseidet har økt omsetningen årlig, og hadde salgsinntekter på 113 millioner kroner i 2015, noe som sees på som en suksess.

Fabrikksjef, Frode Hansen tror at grunnen til at de har lyktes med produktutviklingen er at de har prioritert kvalitet i produksjonen. Alle toalettene kontrolleres nøye før de forlater fabrikken og ut til distributørene. Markedet er i Norge og Sverige, men de jobber nå får å få til et marked også i andre europeiske land, sier Hansen.

Gir arbeidsplasser i nærmiljøet

Bedriften har i dag 22 ansatte i Furuflaten, og med lokalkontor i Oslo, Bergen og Molde er arbeidsstokken på 35 ansatte. I Furuflaten er det ansatte fra lokalmiljøet i Storfjord og Lyngen. Næringssjef i Lyngen kommune, Stig Kjærvik kaller Cinderella EcoSolution for en stjernebedrift i Lyngen.

– Bedriften tjener penger, og det blir skattekroner til kommunen, samt skaper nye arbeidsplasser i en liten kommune, sier Kjærvik.

Andreas Stenberg (27) jobber som kvalitetsleder for bedriften, og bor bare én kilometer fra fabrikken. Han synes det er fint å ha arbeidsplass så nært hjemmet, og som regel bruker han sykkelen når han drar på jobb.

Forbrenner avføringen

Aske av 40 toalettbesøk

Her er asken etter 40 toalettbesøk, og kan brukes til næring for blomster og planter.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Toalettet som produseres i fabrikken forbrenner skiten og urinen til aske. Etter 40 toalettbesøk er det ikke mye igjen av restene etter toalettbesøket.

– Asken som blir igjen etter toalettbesøket er så rent at den kan strøes omså på brødskiva, og den er ypperlig til næring for blomster og vekster, sier fabrikksjef Frode Hansen.