Varaordfører Jan Ole Buljo (Sp).
Foto: Eilif Aslaksen / NRK– Vi tar opp et lån på 2,8 millioner kr. I tillegg skal kommunen forhandle med selskapene som skal bruke veien og brua, slik at vi får dekket kostnadene, forteller varaordfører Jan Ole Buljo til NRK.
Det er veien til steinbruddet i Naranaš i Kautokeino som har blitt en økonomisk hodepine for kommunepolitikerne. Fra bruddet hentes den spesielle steinen som blant annet selges til Italia.
LES OGSÅ:
Etter at konsulentfirmaet Rambøll Norge AS startet detaljplanleggingen av brua over Kautokeinoelva, ble det klart at brokarene ble dyrere.
Prosjektet var i utgangspunktet kostnadsberegnet til 30 millioner kr, men nå blir den tre millioner kr dyrere.
Kautokeino kommune har inngått avtale med mineralselskapene. Avtalen innebærer blant annet at selskapene betaler leie til kommunen. Leieinntektene skal brukes til å dekke lånet.
GULDAL:
Frykter større sprekk
Varaordføreren sier formannskapet ikke fant andre muligheter til å dekke utgiftsøkningen.
– Nå skal vi undersøke hvorfor vi ikke fikk beskjed om kostnadssprekken. Dette skal vi ta opp med konsulentfirmaet som har prosjektert veien.
Buljo sier han nå håper at det ikke dukker opp flere uforutsette utgifter.
Per Nils Saari (Ap).
Foto: NRKAps kommunepolitiker Per Nils Saari mener kommunen ikke burde ha tatt kostnadssprekken alene.
– Ekstrakostnadene burde vært delt med mineralselskapene som skal bruke veien. Dessuten frykter jeg at hele prosjektet kommer til å bli enda dyrere, sier han til NRK.
Saari er også bekymret for hva som vil skje med lånene som Kautokeino kommune har tatt, dersom mineralselskapene som driver steinbruddet, ikke får lønnsom drift.
– Da vil kommunen måtte dekke låneutgiftene alene, sier han.
Denne steinen hentes ut fra bruddet i Kautokeino.
Foto: Larvik Granite As