Hopp til innhold

Lån redder million-bommert

Et veiprosjekt på Finnmarksvidda blir dyrere enn beregnet på grunn av nye opplysninger om en bru. Kautokeino kommune tar opp mer lån for å berge prosjektet.

Steinbruddet i Náranaš
Foto: Åse Pulk / NRK

Jan Ole Buljo

Varaordfører Jan Ole Buljo (Sp).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi tar opp et lån på 2,8 millioner kr. I tillegg skal kommunen forhandle med selskapene som skal bruke veien og brua, slik at vi får dekket kostnadene, forteller varaordfører Jan Ole Buljo til NRK.

Det er veien til steinbruddet i Naranaš i Kautokeino som har blitt en økonomisk hodepine for kommunepolitikerne. Fra bruddet hentes den spesielle steinen som blant annet selges til Italia.

LES OGSÅ: Million-bommert på vidda

Etter at konsulentfirmaet Rambøll Norge AS startet detaljplanleggingen av brua over Kautokeinoelva, ble det klart at brokarene ble dyrere.

Prosjektet var i utgangspunktet kostnadsberegnet til 30 millioner kr, men nå blir den tre millioner kr dyrere.

Kautokeino kommune har inngått avtale med mineralselskapene. Avtalen innebærer blant annet at selskapene betaler leie til kommunen. Leieinntektene skal brukes til å dekke lånet.

GULDAL: Lassiruhta Naranas-geidnui

Frykter større sprekk

Varaordføreren sier formannskapet ikke fant andre muligheter til å dekke utgiftsøkningen.

– Nå skal vi undersøke hvorfor vi ikke fikk beskjed om kostnadssprekken. Dette skal vi ta opp med konsulentfirmaet som har prosjektert veien.

Buljo sier han nå håper at det ikke dukker opp flere uforutsette utgifter.

Per Nils Saari

Per Nils Saari (Ap).

Foto: NRK

Aps kommunepolitiker Per Nils Saari mener kommunen ikke burde ha tatt kostnadssprekken alene.

– Ekstrakostnadene burde vært delt med mineralselskapene som skal bruke veien. Dessuten frykter jeg at hele prosjektet kommer til å bli enda dyrere, sier han til NRK.

Saari er også bekymret for hva som vil skje med lånene som Kautokeino kommune har tatt, dersom mineralselskapene som driver steinbruddet, ikke får lønnsom drift.

– Da vil kommunen måtte dekke låneutgiftene alene, sier han.

Masi kvarts

Denne steinen hentes ut fra bruddet i Kautokeino.

Foto: Larvik Granite As

Korte nyheter

  • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

    De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

    – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

    To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

    – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

  • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

    Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

    – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  • Område i Nordreisa i Troms evakueres

    Politiet har besluttet å evakuere et område i Nordreisa i Troms.

    Området består av sju hus med totalt 18 beboere.

    – Det har gått flere skred i Kildalen. Det er ikke meldt om skredtatt bebyggelse eller personer. Politimester har besluttet evakuering av et nærmere definert område, etter faglig råd fra NGI. Befolkningsvarsling pågår. Kommunehuset på Storslett er mottak av evakuerte, skriver politiet på Twitter.