NRK Meny
Normal

Landsdelens største musikkfestival med samisk fokus

Den største musikkfestivalen i landsdelen, og en av de største musikkfestivalene i Norden setter samisk i fokus. I over én uke er det den samiske komponisten og musikeren Frode Fjellheim som er i fokus på årets festival.

Blant andre her i Stormen kulturhus skal Frode Fjellheim opptre til sommeren.

Her i Stormen kulturhus i Bodø skal Frode Fjellheim opptre til sommeren.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

En av landsdelens største musikkfestivaler settes fokus på det samiske. Det gjør de med å velge en samisk komponist og artist som festivalprofil.

– Det er en fantastisk mulighet for meg som både utøver og komponist, sier Frode Fjellheim som er valgt til årets festivalprofil under Nordland Musikkfestuke til sommeren.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim er travelt opptatt foran opptakten til Nordland musikkfestuke.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Det er jo fantastisk flott å bli spurt, og få lov til å gjøre flere prosjekter konsentrert over en periode. Samtidig er det en veldig fin anledning til å gjøre det jeg har lyst til å gjøre og fremføre, sier en glad og spent Fjellheim.

Veldig riktig

Frode Fjellheim ser fram til å være festivalprofil på det som direktør André Wallann Larsen i Nordland Musikkfestuke betegner som landsdelens største musikkfestival, og en av de største i Norden. Og han gleder seg spesielt til Fjellheims opptredener.

– Frode fjellheim er jo en utrolig flott musiker og komponist som er klassisk utdannet, noe som passer oss veldig bra. Han har et veldig bredt spekter i sitt musikalske uttrykk. Så han jobber jo med alt fra kormusikk til orkester og jazz, og til joikeprosjekter.

– Og Bodø er jo en by som har hatt samisk bosetning lenge før byen ble byen. Så når vi har dette by-jubileet, så synes vi det var veldig riktig å hente inn en samisk festivalprofil.

ennå litt for direktør André Wallann Larsen komme med flere store navn foran musikkfestuka til somme

Direktør André Wallann Larsen holder ennå døra litt på klem for å offentliggjøre flere store navn foran musikkfestuka til sommeren.

Foto: Sander Andersen / NRK

Les: Musikkfestuka er mer populær enn noen gang før

Mange arrangementer

Nordland Musikkfestuke har hvert år hatt en festivalprofil som er en musiker som får et spesielt oppdrag med å lage ganske mange konserter i løpet av festivalen. Programmet blir bygd rundt festivalprofilen, og festivalprofilen får den mest fremtredende plassen i programmet.

Direktør Wallan Larsen sier publikum skal få nyte Frode Fjellheims verker flere ganger i løpet av det 10-dagers lange arrangementet som begynner 5. august, med offisiell åpning dagen etter.

– Dette skal bli spennende, sier direktør André Wallann Larsen om Frode Fjellheims opptredener.

– Dette skal bli spennende, sier direktør André Wallann Larsen om Frode Fjellheims opptredener i blant andre kulturhuset Stormen bak.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Publikum skal få bli godt kjent med Frode Fjellheim. Vi har jo festivalens offisielle åpning 6. august med stort arrangement på torget der Frode Fjellheim selvfølgelig skal være med. Han skal også ha konsert med Nord-norsk symfoniorkester i Stormens store sal der det blir urfremføring av et verk fra Frode Fjellheim. Han skal gjøre en joikepub, Og så skal han ha joikekurs og klubbkonsert med en ny konstellasjon, et nytt band han har satt sammen for oss.

Allsidig musiker

Og Wallann Larsen er selv spent på Frode Fjellheims entré.

– Han jobber ut fra et vidt spekter, og lar seg ikke stenge ute av sjangergrenser, men kan overtrå de, og gå mellom dem med letthet. Da får man et veldig interessant kunstnerisk uttrykk.

Frode Fjellheim fremfører joikeversjonen av Kongesangen.

Frode Fjellheim er en allsidig musiker som her der han fremfører joikeversjonen av Kongesangen i 2006.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les: Folkejoik for kongen

Urfremføring

For Frode Fjellheim har mye nytt på tapetet til sommeren. Blant andre et nytt verk han skal fremføre med Nord-norsk symfoniorkester.

– Jeg skal gjøre noe for orkester der jeg henter opp litt ulike ting fra joiketradisjon som et utgangspunkt. Og så gjør jeg noe helt nytt ut av det. Litt ála det jeg har gjort før, men selvfølgelig på en ny måte.

Gleder seg

Og Fjellheim gleder seg til å sette fokus på det han vil og kan, og til en urfremføring med verdens yngste og nordligste, profesjonelle orkesterinstitusjon.

– Dette er en veldig stor festival med stor profilering. Det er veldig spesielt, og jeg gleder meg veldig til det. Jeg jobber med å lage musikk og gjøre prosjekter hele tiden. Men her får man det servert i en veldig flott ramme rundt det man skal gjøre hvor folk legger til rette for at det skal bli profilert og formidlet ut til et større publikum. Jeg gleder meg til å gjøre noe med Nord-norsk symfoniorkester som kan bli veldig kult i det nye kulturhuset i Bodø, som er en fantastisk arena.

Prissetter fokuset

Og for Fjellheim er det stort at hans egen kultur, og hans sjanger blir satt fokus på under den ti dager lange festivalen med musikk i fokus.

– Det er veldig flott at det samiske blir løftet fram i en sånn festival som det her. Det er både fint og naturlig i en slik region, også å ha fokus på at samisk kultur har en plass i Bodø by. Området har jo veldig lenge hatt en samisk kultur, og det å ta det fram i denne sammenhengen er jo veldig flott.