Hopp til innhold

Husløse bønder

– FeFo er i ferd med å gjøre bøndene i Finnmark husløse, mener landbruksministeren. – Usant, svarer styreleder i FeFo og nekter å omgjøre omstridt vedtak.

Terje Riis-Johansen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Landbruksminister Terje Riis-Johansen mener det er uholdbart at bønder i Finnmark ikke får kjøpe jorda de driver på, men kun blir tilbudt leiekontrakter.

Men styreleder i Finnmarkseiendommen (FeFo) Berit Ranveig Nilssen fnyser av kritikken, og mener at langsiktig leie sikrer landbrukets eksistens i fremtida.

Vedtaket blir stående

Berit Ranveig Nilssen, Nesseby

Styreleder i FeFo, Berit Ranveig Nilssen, fnyser av kritikken fra landbruksministeren.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Ved salg kan jordbruksjord gå over på private hender og forsvinne ut av næringen, svarer Nilssen.

Hun sier at styret neppe vil omgjøre vedtaket slik landbruksministeren anmoder om.

– Uholdbart

Det var i fjor at styret i FeFo vedtok nye retgningslinjer for salg av landbrukseiendom. I henhold til vedtaket skal bønder som fester jord av FeFo få kjøpt tomt for bebyggelse, men ikke landbruksarealene. Landbruksminister Terje Riis-Johansen reagerer sterkt på vedtaket.

– Jeg mener det er en helt uholdbar situasjon. Det er lite sannsynlig at bønder vil investere i Finnmark med utgifter dersom de ikke har forutsigbare forhold om å kunne eie egen jord, sier landbruksministeren.

Leilendingstenking

FeFo's retningslinjer innebærer at festeren som hovedregel bare får overta eiendomsretten til grunnarealene for bebyggelsen på driftsenheten, men fortsatt må feste landbruksarealene.

Departementet mener at en slik praksis innebærer at bebyggelsen med tomt blir etablert som en egen eiendom som i neste omgang fritt kan videreselges til rene boligformål.

– Dette fører tilbake til gamle leilendingstenkinga hvor bonden var avhengig av andre for å kunne utøve jobben sin, sier landbruksministeren.

Strider mot loven

Departementet mener at FeFo's retningslinjer betyr at landbrukseiendommen blir husløs.

– En deling vil derfor i utgangspunkt være i strid med prinsippene bak jordlovens delingsforbud om at eiendom og bygninger er en integrert del av landsbrukseiendom.

– Retningslinjene legger opp til at de verdiene bonden har skapt på eiendommen ikke kommer bonden til gode ved opphør av landbruksdriften samtidig som mulighetene for å få lån blir mindre ved at arealene bares festes. Dette reduserer interessen for å nedlegge innsats i eiendommen.

– Fylkesmannen må gripe inn

Landbruksminister Terje Riis-Johansen frykter for at FeFo's strategi for landbruket i fylket lett kan føre til en utvikling i strid med landbruksinteresser.

Nå ber han Fylkesmannen om å følge opp saken overfor FeFo med sikte på å få utviklet en strategi for jordbrukspolitikken og få fastsatt endrede bestemmelser for einendomsforvaltning i jordbruket.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.