«I de sørsamiske områdene har reintallet vært stabilt gjennom en intern regulering i flere tiår. Utarbeidelse av bruksregler og fastsetting av et høyeste reintall i siidaer har derfor ikke vært så komplisert og ressurskrevende som i Finnmark.»
Reindriften i de sørsamiske områdene har gjennomgående også en optimal flokkstruktur for størst mulig produksjon.»
Dette fremkommer av Landbruksdepartementets stortingsmelding om reindrift som nylig ble offentliggjort.
– Mange har gjort en god jobb
«Reintallstilpasning har krevd betydelig arbeid, både i næringen og hos myndighetene. (…) Det har først og fremst vært et utfordrende arbeid for distriktene i indre deler av Finnmark, der reintallet var for høyt.»
– Men det må sies at det er veldig mange aktører som har gjort en god jobb med å få ned reintallet i tråd med vedtak, men de må ikke bli taperne i reindriftspolitikken.
Dette sa landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NRK da stortingsmeldingen ble lagt frem.
Vil helst ikke gripe inn
I stortingsmeldingen kan man også lese følgende:
«Reintallstilpasningen i Finnmark har vist at en stor del av næringen ikke har lyktes i dette arbeidet.
Av den grunn har myndighetene for en del reinbeitedistrikter i Finnmark, omgjort og fastsatt nye reintall som var lavere enn de som først ble foreslått av distriktet. (…)».
Landbruksministeren håper imidlertid å slippe å måtte gripe inn i næringen på denne måten fremover.
– Vi må ha rutiner og regelverk som gjør at vi har kontroll på reintallet, slik at reindriften selv er i stand til å forvalte reintallet over tid. Det vil hindre at det vil bli nødvendig med nye administrative vedtak fra statens side overfor reintallstilpasningen. Det vil styrke reindriften på lang sikt, sa Dale da meldingen ble publisert.
Ikke-samisk reindrift scorer høyest
I stortingsmeldingen omtales de sørnorske tamreinlagene som en suksessnæring hva gjelder reinkjøttproduksjon.
«Tamreinlagene har den høyeste kjøttproduksjonen i Norge med opp mot 20 kg per livsrein.»
Stortingsmeldingen beskriver tamreinlagenes driftsform som lik den man finner lenger nord i landet, men har gjennom årene «(...) blitt rendyrket som en effektiv og rasjonell kjøttproduksjon».
«Flokkene er optimalisert med flest mulig produksjonsdyr, og den årlige tilveksten i flokken tas ut som slakt. Reintallet holdes stabilt på et nivå som sikrer størst mulig avkastning per dyr.»