NRK Meny
Normal

Glede i sauefjøset

Lammingstid i Igeldas.

Eli Birkely Richardsen har hjulpet over hundre lam til verden i vår.

Hele fjorten lam har det blitt i sauefjøset til Eli Birkely Richardsen i Igeldas i Porsanger, og det på bare tre sauer.

Aldri opplevd fem lam før

Eli Birkely Richardsen

Våren er den beste tida når nytt liv blir til, sier Eli Birkely Richardsen som nærmest bor i sauefjøset under lammingen.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

Men det spesielle i år er at to ganger har hun opplevd kull på fem lam. I det første kullet døde det et lam, men i det neste overlevde alle fem. Fire lam på en gang er ikke så uvanlig, men fem - nei det har hun aldri opplevd tidligere, sier Eli.

Det er en hellig stund for meg og sauen når lammet fødes.

Eli Birkely Richardsen

Reservemamma

Mange lam fører til ekstra arbeid både for sauen og bonden.

Flere lam fører også til at sauen ikke har nok melk til alle og når melken tar slutt må Eli gi morsmelkerstatning i tåteflaske.

– Jeg føler meg som en reservemamma for de små som ikke får melk hos mor si, sier Eli med et smil.

Selv om søyen klarer å amme de fleste lam, så blir hun sliten og får utslett på spenene.

Fem lammer av en sau

Her ser du sauen med sine fem lam.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

Lite søvn

Lammingstiden starter i slutten av april og varer ut mai.

– I denne tiden er det ikke mye tid til å sove. Jeg må være på vakt hele døgnet dersom en sau plutselig begynner å lamme, sier sauebonden.

Fin tid

– Lammingstiden er den fineste tiden i året. Etter en lang vinter i fjøset er det fint og trivelig med nye søte små lam som kommer til verden, sier hun.

Hittil har de hjulpet over 100 lam til verden, Eli og ektemanne Richard Richardsen.

– Lamming gir meg stor glede, men det er trist å tenke på de seks lammene som ikke overlevde fødselen, nei det var ikke like artig, sier Eli.

Sau med en nyfødt lam

Bare minutter gammel og allerede på beina.

Foto: Linn Margrete Påve / NRK Sápmi