Laksefisker: – Bra at staten tar til fornuft

Det blir ingen endringer i fisketidene for sjølaksefisket. Sjølaksefiskere er fornøyde, men ikke helt.

Asbjørn Andersen i Smiervuotna/Smørfjord på laksefiske

ADVARER MYNDIGHETENE: –Laksefisket har vært en viktig faktor for folk i samiske områder i mange hundreår. Statlige myndigheter har derfor en plikt til fortsatt å ivareta dette hensynet, mener laksefisker Asbjørn Andersen fra Smørfjord i Porsanger kommune.

Foto: Berit Nystad / NRK

Laksefisker Asbjørn Andersen fra Porsanger i Vest-Finnmark, mener at kutt i fisketidene fra tre til to døgn i uka slik tidligere antydet, ville ha kasta mange laksefiskere på land.

Asbjørn Andersen i Smiervuotna/Smørfjord på laksefiske

HVORDAN ORKER DU? –Sønnene mine spør meg ofte hvorfor jeg orker å fortsette med dette når myndighetene stadig forsøker å ta knekken på det sjøsamiske laksefisket.

Foto: Berit Nystad / Nrk Sápmi

– Når lønnsomheten nærmer seg null, er det mange som ikke orker lenger å drive på med dette, sier Andersen.

Men det blir ingen endringer på fisketidene, har Miljødirektoratet bestemt.

Fjorårets regler vil bli viderført i sin helhet i Finnmark. Men også i resten av landet vil fjorårets fisketider bestå med noen små endringer, melder direktoratet til NRK.

Fisketidene vil bli offentliggjort i lovdata.no om noen dager.

– De våget ikke

Dersom fisketidene hadde blitt kuttet fra tre til to dager i uka slik antydet, ville årets sesong i praksis da bare ha bestått av 6 – 8 fiskedøgn. Eller enda mindre der værgudene slår seg ekstra vrange.

Astrid Daniloff, leder for Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag

GIR ALDRI OPP: – Så lenge det finnes liv i oss, skal vi fortsette kampen for den sjøsamiske kulturen, sier leder i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, Astrid Daniloff.

Foto: Berit Nystad

Også leder i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, Astrid Daniloff, er fornøyd med at det ikke blir noen endringer i fisketidene.

– Det lå i kortene at fisketidene ville bli endret med vedtak av den finsk-norske avtalen for Tanavassdraget (ekstern lenke). Denne avtalen er som kjent vedtatt av Stortinget og Riksdagen, men direktoratet har tydeligvis ikke våget å fullføre sin intensjon, sier Daniloff.

– Tålegrensen er nådd

Også leder i Finnmark Sjølaksefiskerforening, Arne Josvald Sabbasen, er glad for at det ikke blir noe ut av de bebudede innskrenkningene.

– Det er bra at myndighetene har tatt til fornuften, sier Sabbasen.

Ifølge ham er tålegrensen for inngrep allerede nådd med hensyn til det sjøsamiske samfunnet.

– Vi må derfor få tilbake fisketidene som gjaldt i 2007 med fire døgn i uka, ser Sabbasen.