NRK Meny
Normal

Dokumentar om John Fredriksen

I kveld sender tyske ARD en dokumentar som lakseoppdrettsmotstandere over hele verden har ventet på.

John Fredriksen

John Fredriksen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Klokken 23.30 sentral europeisk tid (norsk tid) sender det tyske fjernsynsselskapet ARD en dokumentar om John Fredriksen, en av de rikeste mennene i verden.

Fredriksen, som av lakseoppdrettsmotstanderne har fått kallenavnet «Big Wolf»(den store ulven), er sønn av en sveiser og en «self-made» mann med formue på $ 4 milliarder.

Fulgt Fredriksen i et helt år

Fredriksen kontrollerer et verdensomspennende selskapsimperium, som inkluderer blant annet Marine Harvest - det største multinasjonale oppdrettsfirmaet i verden.

Marine Harvest dretter opp mer enn 100 millioner laks i Chile, Norge og Canada årlig, til forbrukere i Europa, USA og Japan.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ansatte i Marine Harvest i nærheten av Vancouver Island veier laks

Marine Harvest har blant annet lakseanlegg på Vancouver Island i Canada.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dokumentaristene Wilfried Huismann og Arno Schumann følger stiene til storskalainvestoren for et helt år.

Resultatet er en øko-thriller som eksponerer internt arbeid hos matgiganten, som tildeler seg selv følgende toppkarakter: «grønn», «bærekraftig» og «gjennomsiktig».

Men spesielt i Chile, der Marine Harvest er den klart største aktøren med over 70 oppdrettsanlegg, er det et stort avvik mellom bedriftens filosofi og virkeligheten.

Dokumentaren er kalt "Lachsfieber" (Salmonopoly).

Stort fokus under OL i Vancouver

Motstanderne av norsk lakseoppdrett i Canada satte stort fokus på dette under de olympiske vinterlekene i Vancouver fra midten av februar til slutten av måneden. Blant annet utførte lederne av Union of British Columbia Indian Chiefs (rådet for indianerhøvdinger i Bristish Columbia) en 29 timers faste mot norsk lakseoppdrett i deres områder.

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin er imot norsk lakseoppdrett.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Høvdingene hadde alliert seg med blant annet Pure Salmon Campaign og Georgia Strait Alliance for å vekke verdensoponionen slik at de skulle se den uretten de mener norsk lakseoppdrett i British Columbia representerer.

Blant annet var det markeringer mot norsk lakseoppdrett i forkant av ishockeykampen mellom Canada og Norge (som Norge tapte 0-8), i forbindelse med norske curlingkamper og i forbindelse med olympiske skirenn i Whistler Mountain.

Motstanderne mener at lakseoppdrett er en trussel mot villaksen sockeye og dermed også mot indiarnernes tradisjonelle kultur. De mener at det er bevist at oppdrettsanleggene forurenser sjøbunnen, sprer lakselus og dreper villaksyngelen.