Hopp til innhold

– Vi fant ut at vi måtte gjøre noe fort

Den læstadianske forsamlingen i Tysfjord har under et åpent møte bedt overgrepsofrene og deres familier om tilgivelse for at de ikke har ivaretatt dem godt nok.

Henning Eivik

Henning Eivik i Den læstadianske forsamling i Tysfjord sier til NRK at det er det offentlige hjelpeapparatet som har mest inngående kunnskap overfor ofrene, men at også de skal kunne bidra med hjelp dersom det skulle være nødvendig.

Foto: Øyvind A. Olsen / Avisa Nordland

– Vi fant ut at vi måtte gjøre noe fort. Folk sitter hjemme i husene sine og spekulerer, så vi hadde behov for en samling slik at folk fikk pratet ut, sier kontaktperson for Den Læstadianske forsamling i Tysfjord, Henning Eivik.

Møtet kom i kjølvannet av at 11 personer sto frem i VG som overgrepsofre i den lille kommunen Tysfjord i Nordland i midten av juni , samtlige av dem lulesamer. Overgrepene skal ha blitt dysset ned i en lengre periode.

I ettertid møtte Den læstadianske forsamling kritikk , blant annet fra barne- og likestillingsminister Solveig Horne, for sine uttalelser om at det ikke var deres oppgave å melde fra om overgrep.

Lite kunnskap

Dagen etter, den 17. juni kritikken arrangerte altså forsamlingen et møte hvor de blant annet sa følgende:

«Vi erkjenner at vi ikke har hatt kunnskap nok til å se ofrene og komme dem til hjelp, ved å ivareta dem godt nok, se dem og følge dem opp. Vi ber derfor først og fremst ofre for overgrep, deres familier og nære, om tilgivelse for dette, og vi lover å ta større ansvar i tiden som kommer.»

Forsamlingshuset til den læstadianske forsamling i Tysfjord

Den læstadianske forsamling i Tysfjord er ikke knyttet til de seksuelle overgrepene, men flere kilder VG pratet med skal ha uttalt at de viste liten vilje til å støtte de overgreputsatte.

Foto: Sander Andersen/NRK

Henning Eivik sier til NRK at de nå er interessert i å få mer informasjon om hvordan slike saker eventuelt skal håndteres i fremtiden.

– Vi er i god dialog med det offentlige hjelpeapparatet, for det er dem som har kunnskap til å hjelpe ofrene. Samtidig kan vi få informasjon og hjelp hos dem.

– Uttalelsen deres på møtet kom dagen etter at dere fikk kraftig kritikk fra flere hold. Er det årsaken til at dere valgte å be om tilgivelse?

– Nei, det kom ikke som følge av det. Vi må ta imot den kritikken vi får. Det vi kan gjøre bedre, det skal vi gjøre bedre.

Ingar N. Kuoljok

Advokat Ingar Nikolaisen Kuoljok.

Foto: Roger manndal, NRK

Ifølge Eivik satte de oppmøtte stor pris på forsamlingens valg om å prate om overgrepene og tiden i etterkant, og mange skal ha valgt å ta ordet.

– Det kom frem mye nyttig, blant annet forslag om hva man kan gjøre av forebyggende arbeid.

– Sett en endring

Ingar Nikolaisen Kuoljok er advokat for en av de som har gått til sak mot Tysfjord kommune i forbindelse med overgrepene. På generelt grunnlag sier Kuoljok at det er en positiv holdning menigheten nå kommer med.

– Dette er også klare signaler på at folk nå vil ha mer kunnskap om dette og gå aktivt inn for å skape seg kompetanse. Jeg har sett en endring spesielt blant den yngre delen av forsamlingen, som jeg regner med er drivkraften der, avslutter han.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK