Lærer sørsamisk gjennom duodji

I et nytt sørsamisk studietilbud er timevis med forelesninger byttet ut med duodji.

Unni Steinfjell, Maja Dunfjell og Nils Arvid Vesterfjell
Foto: Kjell Roger Appfjell

I stedet for å terpe på sørsamisk gramatikk, skal studentene lære språket gjennom håndtverk, eller dudtie, som det heter på sørsamisk.

I og med at studiet er tuftet på tradisjoner, har man også valgt lærere deretter.

–Nettopp det at samiske tradisjonsbærere skal benyttes har gjort dette studiet populært, sier Maja Dunfjell som er førsteamanuensis ved høgskolen og faglig ansvarlig for studiet,

HØR: Maja Dunfjell om nytt studium

21 hadde søkt seg til studiet, og 16 personer har fått plass.

Glad for et desentralisert tilbud

Studiestarten ved studiestedet Snåsa ble behørig markert. Under åpningen understreket Samisk Høgskole at de satser på kultur og mangfold.

–Dette studiet kommer i rett tid i forhold til Høgskolen sin satsing på tradisjonskunnskap, sa Gunnvor Guttorm, nestleder for Ealahus ja luonddudieđa goahti ved Samisk Høgskole.

Maja Dunfjell har i tre år kjempet for å få et slikt tilbud til Snåsa. Hun hadde nesten gitt opp da det endelig kom et økonomisk klarsignal i vår.

–For det første er det ikke vanlig at man har desentraliserte studier sørpå. Det har gjerne vært i alle andre himmelretninger. For å kunne bevare og videreutvikle språket og kulturen er vi nødt til å kunne tilby høgskolestudier i denne regionen, sier hun.

I tilegg til henne er lærer Unni Steinfjell og duodjiutøver Nils Arvid Westerfjell ansatt som timelærere, og Gerd Persson er en av tradisjonsbærerne som skal lære bort samisk og håndtverk.


Takknemlig for å være med

Berit Ellen Jåma er en av studentene ved studiet . Hun sier at grunnen til at hun søkte, er at hun vil videreutdanne seg i duetjie.

Når hun hørte at dette studiet skulle benytte seg av eldre sørsamiske tradisjonsbærere, så følte hun at dette var riktig veg for henne å gå.

HØR: Berit Ellen Jåma om studiet


– Kunnskapen som de eldre har er så mye mere enn å sette seg på en skolebenk og lære det teoretisk. Den tradisjonelle måten å lære bort på, holder på å bli borte, sier Jåma.

Hun får nå samme lærer som da hun hadde da hun gikk på Duedtie ved Grong videregående skole, og forventer å lære mye sørsamisk i løpet av året.

– Når vi har slike tradisjonbærere som Gerd Persson er jeg takknemlig for å kunne være med på dette. Uansett når du spør, så forklarer Gerd på sørsamisk og dete gjør at du er nødt til å tenke på samisk for å forstå innholdet . Det er den rette metoden for å lære språket på, sier den lærevillige studenten.