NRK Meny
Normal

Rasende utvalgsleder

Carsten Smith - lederen av Kystutvalget for Finnmark - hever stemmen betydelig når han kommenterer uttalelsene til Frps stortingsrepresentant. 

Carsten Smith oh Helga Pedersen

Fiskeriminister Helga Pedersen, utvalgsleder Carsten Smith og visepresident Marianne Balto i Vestertana mandag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg avviser dette på det mest bestemte. Dette er jo nesten en beskylding mot både utvalget og statsråd Helga Pedersen om at vi ikke har spilt etter reglene. Vi har arbeidet helt uavhengig av statsråden. Hun har ikke gjort noe forsøk på å påvirke oss, sier Smith til NRK Sámi Radio.

Stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen ( Frp )

Jan-Henrik Fredriksen (Frp).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I går hevdet stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) fra Finnmark at fiskeriminister Helga Pedersen har særbehandlet samene.

– Det er helt tydelig har Helga Pedersen har hatt en finger med i spillet. Ho tar hensyn til sin egne etnisitet, det er så enkelt som det, sa Fredriksen.

– Grunnløse påstander

– Det er overhode intet grunnlag i dette. Jeg har under arbeidet hatt to ganske korte samtaler med Helga Pedersen; det ene var i forbindelse med at vi skulle oppnevnes og det andre var i avslutningen om et par praktiske spørsmål, sier Carsten Smith.

HØR: Smith avviser påstandene

Han er overrasket og forundret over at Helga Pedersens samiske bakgrunn nå brukes av hennes politiske motstandere.

– Dette er noe jeg håpet ikke skulle skje i norsk politikk. Det er ingen saklig grunn til å tenke i slike baner fordi dette er et utredningsutvalg, og hvor det har vært en streng uavhengighet i forhold til den politiske ledelse, sier han.

– Konklusjonen av utvalgets arbeid er at det skal være felles rettigheter for alle i Finnmark. Det sies direkte i lovutkastet at rettighetene skal gjelde for alle uansett etnisitet.