NRK Meny
Normal

Tar et oppgjør med seksuell trakassering

Nesten 500 kvinnelige skuespillere har signert oppropet #stilleforopptak. Blant disse finner vi minst syv samiske skuespillere.

Sarakka Gaup, Ánne Mággá Wigelius og Mary Sarre

SIER NOK ER NOK: Sarakka Gaup, Ánne Mággá Wigelius og Mary Sarre er tre av de i alt 487 skuespillerinnene som vil ha seksuell trakassering i egen bransje til livs.

Foto: Carl Thorborg / Ingunn A. Mæjlum og Aslak M. Mienna (Beaivváš)

«Som vi fryktet, viste det seg at det også i vår bransje finnes en struktur som har feilet i å forhindre, fange opp og få en slutt på seksuell trakassering, maktmisbruk og – i enkelte tilfeller – overgrep.»

Slik lyder deler av oppropet fra de i alt 487 kvinnelige skuespillerne i Norge som har stilt seg bak oppropet som Aftenposten har publisert.

I artikkelen skildres 40 ulike episoder fra virkeligheten, der seksuell trakassering eller seksuelle overgrep har blitt begått av menn mot kvinner i de norske skuespillermiljøene.

Vold på teaterscenen

HAR SIGNERT OPPROP: Ida Løken Valkeapää har blant annet spilt offer for nærrelasjonsvold og -overgrep i stykket Skoavdnji / Nattskugge. Her på scene på Det Norske Teatret i Oslo i november 2015 sammen med medskuespiller Egil Keskitalo.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

De samiske røstene

På listen over skuespillere som har signert oppropet, finner vi minst syv kvinnelige skuespillere med samisk bakgrunn som har tilknytning til det samiske film- og teatermiljøet.

Disse er:

  • Ánne Mággá Wigelius
  • Sarakka Gaup
  • Anja Saiva Bongo Bjørnstad
  • Ida Løken Valkeapää
  • Mary Sarre
  • Sara Margrethe Oskal og
  • Marte Fjellheim Sarre.
Marte Fjellheim Sarre

HAR SIGNERT OPPROP: Marte Fjellheim Sarre.

Foto: Privat

De 40 publiserte skildringene identifiserer imidlertid ikke hvem som har vært offer for trakassering eller overgrep, blant annet med begrunnelsen at de ikke ønsker å sette i gang en heksejakt på dem som skal ha begått handlingene.

Sara Margrethe Oskal

HAR SIGNERT OPPROP: Sara Margrethe Oskal.

Foto: Liv Inger Somby

Sverige-inspirert

I oppropet viser de flere hundre skuespillerne til den verdensomspennende kampanjen med emneknaggen #metoo, og skriver også blant annet:

«I forrige uke nådde bølgen våre kvinnelige kolleger i Sverige, som etter å ha samlet 1000 skuespillere i en lukket Facebook-gruppe kom ut med et manifest og med historier som har satt en ny dagsorden i vårt naboland.

Det ble både naturlig og presserende for oss kvinnelige skuespillere i Norge å gjøre det samme».

Sin egen kampanje har skuespillerne kalt #stilleforopptak.

Anja Saiva Bongo Bjørnstad

HAR SIGNERT OPPROP: Anja Saiva Bongo Bjørnstad.

Foto: Privat

Kommenterer ikke ytterligere

– Dette har ligget og ulmet lenge. Nå er rommet for å si ifra åpnet. Forhåpentligvis fører dette til at man kan føle seg trygg både på arbeidsplassen og i sin rolle som skuespiller, sier nestleder Anne E. Kokkinn i Norsk Skuespillerforbund.

Også mannlige skuespillere har støttet oppropet.

Utover oppropet og kommentaren fra Kokkinn, har de mange hundre skuespillerne understreket at de «(...) snakker med en stemme og kommer ikke til å kommentere innholdet i oppropet videre.»