Kvenskspråklig gudstjeneste i Oslo

Søndag er det kvenskspråklig gudstjeneste i Vestre Aker kirke i Oslo. Tolken, Terje Aronsen, kommer fra Børselv i Finnmark

Terje Aronsen
Foto: Anne Olli

Reporter Anne Olli

Lever og ånder for sitt språk

Han er en av ildsjelene som gjør mye for sitt eget morsmål, det kvenske språket i Norge. Terje Aronsen kunne egentlig vært pensjonist nå, men han klarer ikke å pensjonere seg, for han føler at han må hjelpe til med å gi liv til det kvenske språket igjen. Nå reiser han til Oslo for å lese tekster og tolke prekenen til kvensk førstkommende søndag.

Kommer fra en trespråklig kommune

Terje Aronsen vokste opp i Børselv i Finnmark. Børselv hører under Porsanger kommune som er en tresprålig kommune, hvor folket snakker samisk, kvensk og norsk. Selv har Terje Aronsen hatt kvensk som sitt hjemmespråk. Aronsen forteller at det ble total forbud mot å snakke kvensk i 1936

Språket ble forbudt i Norge i 1936

Det kvenske språket ble snakket i det skulte fra da av, men den dag idag er det fortsatt mange som snakker kvensk. Terje Aronsen jobber fortsatt for å få liv i språket igjen Nå er det mulig å lære seg kvensk på skolene i Porsanger, og mange ønsker å lære det.

Kvensk er også blitt universitetsstudium, og Aronsen sier at mange ønsker språket tilbake igjen. Dermed er også naturlig å ha gudstjenester på kvensk for nå er jo kvensk godkjent som minoritsspråk i Norge.