Hopp til innhold

Kvener vurderer sivilulydighet mot planlagt kraftlinje

I kvenske miljøer snakkes det høylydt om sivilulydighet dersom ny kraftlinje fra Balfjord til Skaidi går tvers gjennom kvenske kulturminner i Alta.

Kraftlinjer

Ny kraftlinje kan slette 300 år gammel kvensk kulturminne med jorden.

Foto: Rainer Prang

Det er avisa Framtid i Nord at leder i Norske kveners forbund/Ruijan kveeniliitto, Hilja Huru, sier at kvenene ikke kan sitte stille og se på at kvenske kulturminner strykes ved et pennestrøk.

Hilja Huru

– Det er urettferdig at kvenske kulturminner ikke skal ha samme vern som samisk kulturminner har, mener leder i Norske kveners forbund/Ruijan kveeniliitto, Hilja Huru.

Foto: Pressebilde Pål Eriksen

I forbindelse med ny kraftlinje fra Balsfjord til Skaidi , skal det bygges en trafostasjon midt oppå ei 300 år gammel tjæremile på Skillemoen i Alta.

– Det er det siste som har satt sinnene i kok. Og det er ikke blitt bedre når Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har avslått å delta på en felles befaring tirsdag neste uke, forteller Huru.

Men mulig sivilulydighet er nå kun på snakke-stadie, understreker Huru.

Arkeologer har funnet flere tjæremiler i Alta. Dette er tjærebrenningsanlegg som kvenene brukte til å utvinne tjære for impregnering av ulike trevirke.

Skuffet

Det er Alta kvenforening som har invitert til ny befaring etter at den forrige befaring for ett år siden ikke har fått myndighetene til å endre planene om å slette den 300 år gamle tjæremile med jorden.

– Klart vi er skuffet når NVE ikke vil møte opp. Men befaringa vil bli gjennomført slik planlagt, forteller styreleder i Alta kvenforening, Grete Alise Nilima Monsen til NRK Sápmi.

Også Olje- og energidepartementet er invitert til befaringa.

Mesteparten er nedbrendt

Alta kvenforening har i det lengste håpet på vern og beskyttelse av det kvenske kulturminnet på Skillemoen.

– Etter nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms i 1944-45 er det meste av kvenske kulturminner forsvunnet. Derfor er det umåtelig viktig å ta vare på det lille vi har igjen, sier Monsen.

– Urettferdig

Men for at kvenske kulturminner skal få automatisk vern, så må de være fra tidligere enn 1537. Samiske kulturminner har bedre vern, kulturminner som er eldre enn 100 år er automatisk vernet.

– Bra for samisk kultur, men er urettferdig når vi har ulike ordninger. 100-års-regelen burde også gjelde kvenske kulturminner, mener Monsen og får støtte fra lederen i hovedforbundet, Hilja Huru.

– Dersom et av de aller eldste dokumenterte kvenske kulturminnene ikke har verdi, har ikke kvensk kultur noen verdi, og det kan vi aldri akseptere, sier Huru. Hun utelukker ikke at tjæremile-saka på Skillemoen kan bli en ny «Alta-sak».

Korte nyheter

  • LKAB háliida bissehit Ufuohtabána olmmošjohtolaga

    Les på norsk.

    Dán dálvvi leat máŋga toga geavvan badjel ruovdemađi, ja johtolat lea guhkit áigge bisánan Davvi-Ruoŧa málbmagávpoga Girona ja Davvi-Norgga Áhkánjárgga gaskka.

    Dál evttohit ruvkefitnodagat Gironis ja Bájilis, LKAB ja Kaunis Iron, bissehit olmmošjohtolaga Ufuohtabána ja Málbmabána doaibmanávccaid geažil.

    Dan čállá Fremover áviisa.

    Girona málbmarádjosat leat dievvan dálvvi maŋŋá, ja devdet 600 toga, čállá áviisa.

    LKAB-hoavda Jan Moström dadjá SVT:i ahte sii evttohit dán vai garvet olbmuid sirdit bággoluomuide. Seammás háliidit geahpedit buvttadeami Gironis. Álggos geahpedit sullii miljovnna tonnan jahkái.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • LKAB vil pause persontrafikken på Ofotbanen

    Denne vinteren har det vært flere avsporinger og lange perioder med stopp i trafikken på togstrekningen mellom malmbyen Kiruna i Nord-Sverige og Narvik i Nord-Norge.

    Nå foreslår gruveselskapene i Kiruna og Pajala, LKAB og Kaunis Iron, å sette persontrafikken på pause grunnet kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan.

    Det skriver avisen Fremover.

    Malmlagrene i Kiruna er nemlig fylt opp etter vinteren og mengden tilsvarer nå 600 fulle tog, ifølge avisen.

    LKAB-sjef Jan Moström sier til SVT at de foreslår dette for å unngå permitteringer av egne ansatte. Samtidig vil de redusere produksjonen i Kiruna.

    I første omgang reduserer de produksjonen med rundt en million tonn per år.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.