Kunstutstilling som fenger

Han ble ofte forstått mer utenfor det samiske samfunnet, enn innenfor. Hyllest-utstillingen om den anerkjente samiske kunstneren Iver Jåks trekker fulle hus.

Iver Jåks dáidda

Kunst av Iver Jåks

Foto: Tromsø Kunstmuseum

Reporter Johs. Kalvemo

"Hommage (åma`sjj) á Iver Jåks" er en vandreutstilling der 62 kunstnere med sine miniatyrverker gir sin hyllest til avdøde Iver Jåks som regnes som en av samenes mest anerkjente og avholdte kunstnere.

Nå i Oslo

Utstillingen har turnert landet rundt og i forrige uke ble utstillingen åpnet i Oslo som siste stoppested.

Stor interesse for Jåks

Iver Jåks-utstilling
Foto: Kenneth Hætta

Assisterende konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum Charis Gullicksen sier at det er en enorm interesse for kunstneren Iver Jåks som døde i 2007. Aldri før har så mange flokket seg til museum og gallerier.

Født i en reindriftsfamilie

Iver Jåks

Kunstner Iver Jåks

Foto: Ođđasat / NRK

Iver Jåks vokste opp i Nattvann ved Karasjok. Familien var reindriftsutøvere. Som barn ble Iver Jåks alvorlig skadet i en kjøreulykke, og måtte tilbringe flere år av sitt unge liv på norske sykehus og i rekonvalesens. Dette skulle få alvorlige konsekvenser for resten av hans liv.

Drevet bort fra reindrifta

Han hadde blitt revet bort fra sin egen familie og deres livsstil tidlig i livet, og etter sykehusoppholdet var det ikke lett å vende tilbake.
På grunn av skadene så kunne ikke Iver Jåks lenger arbeide som tradisjonell reindriftssame, dermed måtte han gjøre noe annet.

Anerkjent kunstner

Den 14.6.2002 ble kunstneren Iver Jåks utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Kongen ga denne begrunnelsen for utnevnelsen: 'H.M. Kongen har utnevnt billedkunstner Iver Jåks, Tromsø til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats som billedkunstner.'