Hopp til innhold

Kunder ønsker å kjøpe levende reker

Eksklusive restaurantkunder er villig til å betale opptil ti ganger mer dersom rekene serveres levende istedenfor kokt slik vanligvis.

Roman Vasiljev, Svein Ruud og Bjørn Arne Føleiden på sjøen

PÅ STUDIETUR I CANADA: Forsker Roman Vasiljev, konsernsjef Svein Ruud i Norwegian King Crab og prosjektleder Bjørn Arne Føleide på rekefelt i Canada. Prosjektet med reketeiner bygger på kunnskaper opparbeidet blant kystfiskere og forskningsmiljø i Canada.

Foto: Noodt & Reiding AS

Kjøper du kokte reker på brygga, har kiloprisene til tider vært opptil flere hundre kroner.

– Men dette er nærmest spytt i havet i forhold til det sushi-frelste restaurantkunder er villige til å betale, forteller Bjørn Arne Føleide i konsulentselskapet Noodt & Reiding AS i Alta.

levende reker i teine

EKSKLUSIV VARE: Et treårig forsøksprosjekt viser at stadig flere restauranter foretrekker å få levert rekene levende.

Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & Reiding

Siden 2014 har han vært leder for et forsøksprosjekt med bruk av teiner. Dette gjør det mulig å eksportere levende reker til markedet.

– Tilbakemeldinger viser at restaurant-kunder gladelig betaler opptil 1000–1500 kroner kiloen for levende reker, forteller Føleide. Han øyner nye inntektsmuligheter for lokale fjordfiskere.

Men nå frykter Føleide for at forslaget fra Fiskeridirektoratet om forsøksfiske, med reketråling i samme fjordområder, kan stikke kjepper i hjulene for teineprosjektet.

– Reketråling er en fangstmetode som på kort tid kan rasere ressursgrunnlaget som fiskeriet i fjordene er basert på. Det vil være en skandale, advarer Føleide.

Vekker interesse blant verdens beste

Det er Norway Kingcrab Production AS i Bugøynes i Øst-Finnmark som har, sammen med ni kystfiskere, gjennomført prøvefisket met teiner. Møreforsking AS i Ålesund og Université Sainte Anne i Nova Scotia i Canada har vært eksterne prosjektpartnere.

– Ny-metoden har skapt et kvalitetsstempel, og gir stor betalingsvilje ute i markedet, forklarer prosjektlederen.

Den første store milepælen skjedde i høst. Da fikk Oslo-restaurantene Maaemo og Omakase By Alex Cabiao sine første leveranser av levende reker.

Også Noma i København og andre «high-end»-restauranter ute i Europa er på innkjøpslisten. Noma har i flere år blitt kåret som en av de ti beste restaurantene i verden.

Gir 40–50 prosent bedre inntjening

Rekefiske med teiner

SKÅNSOM METODE: Fisker Jo Inge Hesjevik mener at teinefisk vil kunne skape nye muligheter for sjarkfiskere. Fangstutstyret er nå nærmest ferdigutviklet, og nå gjelder det bare å finne plasser hvor teinefiske kan drives kommersielt, forklarer Hesjevik.

Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & Reiding

Fisker Jo Inge Hesjevik fra Lakselv i Porsanger smiler fra øre til øre. Han er en av dem som har deltatt i prosjektet. Bedriften som han fisker for, Porsangerfjord Reker AS, sendte lørdag en ny forsyning, 40 kg med levende reker til Oslo-restauranter.

For vårt selskap er dette uten tvil et suksessprosjekt, og verdiskapningen har økt med 40–50 prosent, forteller Hesjevik.

Hesjevik er ikke i tvil om at prosjektet kan skape et nytt inntektsgrunnlag for også andre sjarkfiskere.

– Derfor misliker jeg sterkt forslaget fra direktoratet om å oppheve reketrålingsforbudet fra 1972 i Porsangerfjorden og Tanafjorden, sier Hesjevik.

Rekefiske med teiner i Canada

GIR NYE MULIGHETER: Erfaring fra Canada viser at rekefiske med teiner gir er svært godt tilpasset mindre kystfartøy, og kan derfor skape grunnlag for nytt kystrekefiske i mange fjordområder.

Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & Reiding AS

Uenig

Rådgiver i Fiskeridirektoratet Eivind Marienborg sier at han ikke har grunnlag for å svare på kritikken før forsøket med reketråling er gjennomført.

– Først da kan vi se hvilke muligheter og utfordringer som er knyttet til trålfisket, svarer Marienborg.

Direktoratet vil i samarbeid med Havforskningsinstituttet invitere til folkemøte i månedsskifte mars/april om reketråling.

– Vi ønsker innspill fra næringsutøvere og lokalsamfunn før vi gir et endelig ja til forsøk med reketråling, sier Marienborg.

Les også: Kongekrabbe med «kongepris» – fiskerne tjener tusenvis i løpet av noen timer

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK