Kjøper du kokte reker på brygga, har kiloprisene til tider vært opptil flere hundre kroner.
– Men dette er nærmest spytt i havet i forhold til det sushi-frelste restaurantkunder er villige til å betale, forteller Bjørn Arne Føleide i konsulentselskapet Noodt & Reiding AS i Alta.
EKSKLUSIV VARE: Et treårig forsøksprosjekt viser at stadig flere restauranter foretrekker å få levert rekene levende.
Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & ReidingSiden 2014 har han vært leder for et forsøksprosjekt med bruk av teiner. Dette gjør det mulig å eksportere levende reker til markedet.
– Tilbakemeldinger viser at restaurant-kunder gladelig betaler opptil 1000–1500 kroner kiloen for levende reker, forteller Føleide. Han øyner nye inntektsmuligheter for lokale fjordfiskere.
- Les også:
Men nå frykter Føleide for at forslaget fra Fiskeridirektoratet om forsøksfiske, med reketråling i samme fjordområder, kan stikke kjepper i hjulene for teineprosjektet.
– Reketråling er en fangstmetode som på kort tid kan rasere ressursgrunnlaget som fiskeriet i fjordene er basert på. Det vil være en skandale, advarer Føleide.
- Les også: Oppskrifter med reker
Vekker interesse blant verdens beste
Det er Norway Kingcrab Production AS i Bugøynes i Øst-Finnmark som har, sammen med ni kystfiskere, gjennomført prøvefisket met teiner. Møreforsking AS i Ålesund og Université Sainte Anne i Nova Scotia i Canada har vært eksterne prosjektpartnere.
– Ny-metoden har skapt et kvalitetsstempel, og gir stor betalingsvilje ute i markedet, forklarer prosjektlederen.
Den første store milepælen skjedde i høst. Da fikk Oslo-restaurantene Maaemo og Omakase By Alex Cabiao sine første leveranser av levende reker.
Også Noma i København og andre «high-end»-restauranter ute i Europa er på innkjøpslisten. Noma har i flere år blitt kåret som en av de ti beste restaurantene i verden.
Gir 40–50 prosent bedre inntjening
SKÅNSOM METODE: Fisker Jo Inge Hesjevik mener at teinefisk vil kunne skape nye muligheter for sjarkfiskere. Fangstutstyret er nå nærmest ferdigutviklet, og nå gjelder det bare å finne plasser hvor teinefiske kan drives kommersielt, forklarer Hesjevik.
Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & ReidingFisker Jo Inge Hesjevik fra Lakselv i Porsanger smiler fra øre til øre. Han er en av dem som har deltatt i prosjektet. Bedriften som han fisker for, Porsangerfjord Reker AS, sendte lørdag en ny forsyning, 40 kg med levende reker til Oslo-restauranter.
– For vårt selskap er dette uten tvil et suksessprosjekt, og verdiskapningen har økt med 40–50 prosent, forteller Hesjevik.
Hesjevik er ikke i tvil om at prosjektet kan skape et nytt inntektsgrunnlag for også andre sjarkfiskere.
– Derfor misliker jeg sterkt forslaget fra direktoratet om å oppheve reketrålingsforbudet fra 1972 i Porsangerfjorden og Tanafjorden, sier Hesjevik.
GIR NYE MULIGHETER: Erfaring fra Canada viser at rekefiske med teiner gir er svært godt tilpasset mindre kystfartøy, og kan derfor skape grunnlag for nytt kystrekefiske i mange fjordområder.
Foto: Bjørn Arne Føleide / Noodt & Reiding ASUenig
Rådgiver i Fiskeridirektoratet Eivind Marienborg sier at han ikke har grunnlag for å svare på kritikken før forsøket med reketråling er gjennomført.
– Først da kan vi se hvilke muligheter og utfordringer som er knyttet til trålfisket, svarer Marienborg.
Direktoratet vil i samarbeid med Havforskningsinstituttet invitere til folkemøte i månedsskifte mars/april om reketråling.
– Vi ønsker innspill fra næringsutøvere og lokalsamfunn før vi gir et endelig ja til forsøk med reketråling, sier Marienborg.
Les også: