Kun finske samer har råd til urfolks «OL»

På norsk og svensk side av Sápmi tar man seg ikke råd til å reise til Brasil for å konkurrere i de første verdens lekene for urfolk. Samisk fotballatlet: – Klart det er synd for de som er gode nok.

APTOPIX Brazil Indigenous Games

Når urmennesker fra ulike stammer verden over barker sammen vil samene være representert fra finsk side. (Fra Indigenous Games i Brasil, da det kun var nasjonale leker.)

Foto: Felipe Dana / Ap

– Det er jo synd for alle de norske samene som har lyst, og er gode nok til å delta, ikke kan dra, sier fotballspiller Hans Norbye til NRK.

Tromsø IL spilleren har flere ganger spilt for det samiske fotball landslaget. Han sier han likevel forstår at man ikke har råd.

Hans Norbye

Hans Norbye fra Karasjok har spilt for eliteserielaget Tromsø IL siden 2010.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Men norsk Sápmi har flere ganger deltatt i ulike idrettsleker i utlandet, så jeg skjønner godt at det kan bli for dyrt å også være med i Brasil.

Urgamle leker

«First edition World Indigenous Games» (NRK tar ikke ansvar for innholdet i eksterne lenker) går av stabelen går av stabelen i Palmas i Brasil den 23. oktober i år.

Konkurransene er urgamle, som spydkasting, taudragning, barbeint løp, bueskyting, og barbeint fotball. Lekene kan sammenlignes med OL, i og med at lekene ikke arrangeres hvert år.

Samer fra Finland deltar

Sametinget i Finland har besluttet å sende en delegasjon med samiske ungdommer til lekene.

kulturčálli Riitta Orti-Berg illuda vuolgit Brasilia.

Kultursekretær i det finske Sametinget gleder seg til konkurransene i Brasil

Foto: privat

– Det er viktig at samiske og andre urfolks ungdom møtes i slike tilstelninger, og så er det jo spesielt at våre ungdommer blir de eneste samene som reiser for å delta, sier kultursekretær i det finske Sametinget Riita Orti-Berg, som gleder seg til å reise med ungdommene.

Hun forteller at de kommer til å ha deltakere i flere ulike grener, men vil foreløpig ikke si hvem som skal reise.

Norge og Sverige – ikke råd

Det samiske idrettsforbundet i Norge (SVL) sier at de ikke har råd til å sende noen til Brasil.

Kåre Olli

SVL-leder Kåre Olli forteller at man på norsk side ikke har råd til å sende noen til Brasil denne gang.

Foto: Linn Margrete Påve / NRK Sápmi

– Det er selvfølgelig trist at vi ikke kan sende noen, men vi har ikke ressurser til det nå. Vi vil i stedet anvende ressursene til å fremme barns idrett, ikke voksne, forteller SVLs leder Kåre Olli til NRK.

I Sverige mangler Sametinget budsjett for internasjonale oppdrag, og vil derfor ikke være tilstede i Brasil.

2500 deltakere

Det første «World Indigenous Games» har oppstått fra Brasils nasjonale «Indigenous Peoples' Games», og arrangeres for første gang i år.

Det ventes 2500 deltakere til lekene, og 100.000 tilskuere.