- Alvorlig at få unge deltar i valget

Sametingsvalget fenger ikke de yngste velgerne. Av vel 14 000 stemmeberettigede er det under hundre velgere som er 18 - 19 år gamle.

Skolevalg

Stemmegivning. Illustrasjonsbilde.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Fristen for å melde seg inn i Sametingets valgmantall er om tre dager, og interessen blant de yngste stemmegiverne har så langt vært laber.

Ifølge tall fra Sametinget er det kun 62 personer i aldersgruppen 18-19 år som har meldt seg inn i Sametingets valgmanntall, per 1. mai 2013.

- Vi har jo også sett fra tidligere statistikker at mange av 18 og 20 åringene ikke melder seg inn i valgmanntallet før de blir eldre. Dette fører til et demokratisk underskudd, sier Áike Selfors, nestleder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Trenger drahjelp

Tidligere har NRK Sápmi skrevet at Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU) ønsket at ungdom skulle "kuppe" valgkampanjen gjennom sosiale medier. Dette ved bruk av hashtagene #oassidus og #endelavdeg i nettsamfunnene Twitter, Instagram og Facebook.

Áike Selfors

Áike Selfors, nestleder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg, mener at tallet er bekymringsfullt.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Tre dager før fristen til å melde seg inn i Sametingets valgmanntall er det kun 9 interaksjoner hvor hashtagene er brukt på nettsamfunnet Twitter, og kun 5 interaksjoner på Instagram. Her er regnes ikke Sametingets eget bruk av hashtagene. På Facebook er også hashtagene lite brukt.

- Selv om vi i utvalget prøver å få ungdom til å engasjere seg i samepolitikken, så må andre også ta ansvar og hjelpe til, sier Selfors.

Han ønsker at foreldre også må trå til for å få opp engasjementet til de yngste valgdeltakerne.

- Når de vet at barnet sitt fyller 18 år, så bør foreldre oppfordre til å melde seg inn i samemanntallet. Også skolene bør jobbe mer med dette, fordi der er det mange som er myndige, sier Selfors.

- Flere burde melde seg inn

Roald Andreas Sandvik

Roald Andreas Sandvik, rådgiver i Sametingets plenumstab, tror at tallet vil stige.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

- Vi syns også at tallet er for lite, og vi ønsker at flere melder seg inn i valgmanntallet. Det er bra at unge også melder seg inn i valgmantallet, fordi slik kan de være med å bestemme hvem som skal fremme samepolitikken i Sametinget, sier Roald Andreas Sandvik, rådgiver ved Sametinget plenumstab.

Sandvik sier at det er vanskelig å vite hvorfor hashtag-kampanjen ikke har oppnådd større suksess blant sosiale medier. Han mener forøvrig at de oppnådd oppmerksomhet ved å promotere kampanjen gjennom aviser og nettaviser.

- Det er en utfordring å få dette tallet til å stige på tre dager, men jeg vet at Sametingets ungdomspolitiske utvalg jobber med denne saken. Resultatet på dette får vi om fire dager, sier Sandvik.

Bør tas alvorlig

I aldersgruppen 20-24 åringer er tallet noe høyere sammenlignet med de yngste. Der ligger valgmanntallet på 525 personer. Tilsammen er det nå 14. 302 personer i valgmantallet, per 1. mai 2013.

- Det blir nok diskusjoner om dette, hvis tallet blant de yngste ikke stiger. Det er en svært alvorlig sak, fordi det er et demokratisk underskudd i samepolitikken. Jeg tror at en diskusjon om valgdeltakelse vil motivere ungdommen til å delta i Sametingsvalget, sier Selfors.