Hopp til innhold

- Alvorlig at få unge deltar i valget

Sametingsvalget fenger ikke de yngste velgerne. Av vel 14 000 stemmeberettigede er det under hundre velgere som er 18 - 19 år gamle.

Skolevalg

Stemmegivning. Illustrasjonsbilde.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Fristen for å melde seg inn i Sametingets valgmantall er om tre dager, og interessen blant de yngste stemmegiverne har så langt vært laber.

Ifølge tall fra Sametinget er det kun 62 personer i aldersgruppen 18-19 år som har meldt seg inn i Sametingets valgmanntall, per 1. mai 2013.

- Vi har jo også sett fra tidligere statistikker at mange av 18 og 20 åringene ikke melder seg inn i valgmanntallet før de blir eldre. Dette fører til et demokratisk underskudd, sier Áike Selfors, nestleder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Trenger drahjelp

Tidligere har NRK Sápmi skrevet at Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU) ønsket at ungdom skulle "kuppe" valgkampanjen gjennom sosiale medier. Dette ved bruk av hashtagene #oassidus og #endelavdeg i nettsamfunnene Twitter, Instagram og Facebook.

Áike Selfors

Áike Selfors, nestleder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg, mener at tallet er bekymringsfullt.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Tre dager før fristen til å melde seg inn i Sametingets valgmanntall er det kun 9 interaksjoner hvor hashtagene er brukt på nettsamfunnet Twitter, og kun 5 interaksjoner på Instagram. Her er regnes ikke Sametingets eget bruk av hashtagene. På Facebook er også hashtagene lite brukt.

- Selv om vi i utvalget prøver å få ungdom til å engasjere seg i samepolitikken, så må andre også ta ansvar og hjelpe til, sier Selfors.

Han ønsker at foreldre også må trå til for å få opp engasjementet til de yngste valgdeltakerne.

- Når de vet at barnet sitt fyller 18 år, så bør foreldre oppfordre til å melde seg inn i samemanntallet. Også skolene bør jobbe mer med dette, fordi der er det mange som er myndige, sier Selfors.

- Flere burde melde seg inn

Roald Andreas Sandvik

Roald Andreas Sandvik, rådgiver i Sametingets plenumstab, tror at tallet vil stige.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

- Vi syns også at tallet er for lite, og vi ønsker at flere melder seg inn i valgmanntallet. Det er bra at unge også melder seg inn i valgmantallet, fordi slik kan de være med å bestemme hvem som skal fremme samepolitikken i Sametinget, sier Roald Andreas Sandvik, rådgiver ved Sametinget plenumstab.

Sandvik sier at det er vanskelig å vite hvorfor hashtag-kampanjen ikke har oppnådd større suksess blant sosiale medier. Han mener forøvrig at de oppnådd oppmerksomhet ved å promotere kampanjen gjennom aviser og nettaviser.

- Det er en utfordring å få dette tallet til å stige på tre dager, men jeg vet at Sametingets ungdomspolitiske utvalg jobber med denne saken. Resultatet på dette får vi om fire dager, sier Sandvik.

Bør tas alvorlig

I aldersgruppen 20-24 åringer er tallet noe høyere sammenlignet med de yngste. Der ligger valgmanntallet på 525 personer. Tilsammen er det nå 14. 302 personer i valgmantallet, per 1. mai 2013.

- Det blir nok diskusjoner om dette, hvis tallet blant de yngste ikke stiger. Det er en svært alvorlig sak, fordi det er et demokratisk underskudd i samepolitikken. Jeg tror at en diskusjon om valgdeltakelse vil motivere ungdommen til å delta i Sametingsvalget, sier Selfors.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.