Kulturpris til Saemien Sijte

Det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte er tildelt Nord-Trøndelags kulturpris 2018.

Kulturpris 2017

Samien Sitje fikk Nord-Trøndelags aller siste kulturpris. På bildet er fylkesråd May Britt Lagesen (Ap), direktør Birgitta Fossum og fylkesordfører Pål Sæther Eiden (H).

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Nord-Trøndelags kulturpris ble i dag delt ut til Saemien Sijte i Steinkjer under det siste møtet i Nord-Trøndelag fylkesting før de blir slått sammen med Sør-Trøndelag fra 2018.

Birgitta Fossum

Direktør Birgitta Fossum.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

– Det kom veldig overraskende på meg. Vi hadde ikke tenkt tanken på at det skulle være mulig for oss å vinne denne kulturprisen. Vi håpet jo at Tråante 2017 skulle bli synliggjort på en eller annen måte, men at det var vi, det skjønte vi ikke, sier direktør Birgitta Fossum.

Direktøren er overveldet, veldig glad og stolt.

– Jeg er stolt over alle mine medarbeidere i Saemien Sijte. Jeg er stolt over hva vi får til. Jeg er stolt over at vi står på til tross for motgang. Jeg er veldig rørt og veldig glad.

– Synliggjort det sørsamiske

Prisen deles ut til Saemien Sijte fordi de har synliggjort den sørsamiske kulturen, og fordi institusjonen er en møteplass og arena for det sørsamiske.

Med prisen følger en statuett av Nils Aas, «Jekta». I tillegg hører det med en pengesum på 30.000 kroner og et diplom.

Hva skal dere bruke denne summen til?

– Det får vi se når vi har fått summet oss.

Kulturpris til Saemien Sijte

En glad gjeng fra Saemien Sijte mottok kulturprisen i dag.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

Fylkesordfører Pål Sæther Eiden sier at Saemien Sijte er en verdig mottager av kulturprisen.

– De har markert seg med en fremragende innsats for kulturlivet i Nord-Trøndelag. Det passer veldig godt å gi dem prisen i år av mange årsaker, blant annet på grunn av det samiske 100-årsjubileet, ikke minst for det arbeidet de har gjort over mange år, argumenterer fylkesordføreren.

Fylkesråd May Britt Lagesen unner også prisen til Saemien Sijte av hele sitt hjerte.

– Det føles så veldig, veldig rett. Det er nå de skulle ha den, og nå er det riktige tidspunktet. Det er det riktige tidspunktet for det de har levert i år, men også riktige tidspunkt med tanke på å sende signaler til Stortinget om at vi forventer mer enn bare smuler når det gjelder bevilgninger til Saemien Sijte, understreker Lagesen.