Kulturpris til Juhls

Fylkeskulturprisen i år går til Frank og Regine Juhls i Kautokeino

Utsmykking på Juhls i Kautokeino

Utsmykking på Juhls i Kautokeino.

Foto: Åse Pulk / NRK

Kultur-, nærings- og samferdselsutvalget vedtok på sitt møte i dag at fylkeskulturprisen 2009 skal tildeles Frank og Regine Juhls i Kautokeino.

Paret lærte seg gullsmedfaget da de kom til bygda på femtitallet.

Begrunnelse

For omlag 50 år siden kom de til Finnmark, og bosatte seg i Kautokeino. På den tiden fantes det ikke helårsvei til bygda, men de bosatte seg av kjærlighet og fasinasjon til den samiske kulturen.

Regine, Frank og Sunniva Juhls

Regine og Frank Juhls

Foto: Åse Pulk / NRK

De lærte seg gullsmedfaget, og ble de første sølvsmeder i Finnmark. De videreutviklet smykker i tett samarbeid med kundene. Folk kom ofte med tegninger og ideer om hvordan søljen skulle tilpasses samekofta.

Juhls Silvergallery ble tidlig en severdighet og en attraksjon på veien til Nordkapp. Juhls ble dermed en av landsdelens første reiselivsbedrifter.

Hver påskeaften i 40 år har det vært spilt klassisk musikk på Juhls Silvergallery. Konserten har en kulturell verdi i seg sjøl. Mange mennesker i dette området hørte sjelden på klassisk musikk og opplevde dette for dem en vanskelig tilgjengelig kulturform. Samtidlig er dette et kulturtilbud som står i fin kontrast til resten av påskeprogrammet i Kautokeino.

Juhls har vært gode ambassadører for Finnmark og i landet for øvrig. De har vært kulturformidlere for landsdelen og for den samiske kulturen og folket.